"Ukrajinska kriza pokazala značaj OEBS-a"

Krivokapić se, drugog dana posjete Berlinu, sastao sa Lamertom i predstavnicima poslaničkih klubova u njemačkom Bundestagu
4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2014. 18:34h

Ukrajinska kriza pokazala je da OEBS ostaje središnja organizacija za siguran i demokratski razvoj njegovih članica, ocijenjeno je u razgovoru šefova parlamenata Crne Gore i Njemačke, Ranka Krivokapića i Norberta Lamerta.

Krivokapić se, drugog dana posjete Berlinu, sastao sa Lamertom i predstavnicima poslaničkih klubova u njemačkom Bundestagu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Krivokapić je sa Lamertom razgovarao o odličnim odnosima između između dva parlamenta koji počivaju na dugogodišnjoj izgradnji povjerenja koje je za svoju osnovu imalo dobre i prijateljske namjere.

Lamert i Krivokapić su se posebno osvrnuli na aktuelna dešavanja na bezbjednosoj sceni Evrope, uz fokus na pozitivna iskustva parlamentaraca Parlamentarne skupštine (PS)S OEBS-a u oblasti izbornog monitorninga.

Oni su se saglasili da će koordiniranim naporom podstaći reforme OEBS-a kako bi ta organizacija bila spremnija za sljedeće bezbjednosne izazove.

„Ukrajinska kriza je pokazala da OEBS ostaje središnja organizacija za siguran i demokratski razvoj 57 zemalja koje ga čine“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je samo zajednički napor svih država članica, nezavisno od njihove veličine, ključ za rješavanje globalnih problema.

„I da će uloga parlamentarne diplomatije biti sve više vidljiva, sada kada su napori poslanika PS OEBS-a u Ukrajinskoj krizi dali opopljive rezultate“, dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je, u svojstvu predsjednika PS OEBS-a, imao odvojene susrete i sa delegacijom Njemačke u PS, kao i sa predsjedavajućim parlamentarne grupe prijateljstva njemačkog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Peterom Vajsom, šefom poslaničke grupe Ljevice Gregorom Gisijem, zamjenikom šefa poslaničke grupe CDU/CSU Andreasom Šokenhofom i zamjenikom šefa poslaničke grupe SPD-a Ralfom Mitcenihom.

„Krivokapić je imao sastanak i sa parlamentarnim državnim sekretarom u ministarstvu odbrane, Markusom Gruberom, sa kojim je razgovarao o poziciji OEBS-a pred novim bezbjedonosnim izazovima koji remodeliraju bezbjednosnu arhitekturu Evrope u posljednjih godinu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: