Papa vrši "čistke" stare garde: Smijenio Nadzorni odbor

Papa Franjo tvrdi da finansije Vatikana moraju biti transparentne
3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2014. 07:52h

Papa Franjo otpustio je juče svih pet članova odbora vatikanske finansijske nadzorne agencije u najnovijem potezu prekida veza sa pripadnicima stare garde koja se povezuje sa mutnim poslovima za vrijeme njegovog prethodnika, objavio je Rojters.

Vatikan je saopštio da je papa imenovao četvoricu eksperata iz Švajcarske, Singapura, Sjedinjenih Država i Italije kako bi ih zamjenili u odboru Finansijskih informacionih vlasti (AIF), unutrašnjeg regulatornog tijela Svete stolice.

U novom odboru se prvi put našla i jedna žena. Sva petorica bivših članova odbora su bili Italijani koji je trebalo da odrade petogodišnji mandat koji ističe 2016.

Reformatori unutar Vatikana zalažu se za to da papa, koji je već preduzeo neke ozbiljne korake kako bi raščistio vatikanske finansije, imenuje profesionalce sa međunarodnim iskustvom da sarađuju sa Reneom Brulhartom, švajcarskim pravnikom koji je na čelu AIF-a i koji se zalaže za promjene.

Izvori iz Vatikana su kazali da Brulhart, bivši glavni ekspert Lihtenštajna za borbu protiv pranja novca, nije mogao da sarađuje sa starim odborom i da je tražio od Franja da imenuje globalne profesionalce poput njega.

U januaru je smijenio kardinala Atilija Nikora, koji je imao visoku ulogu u vatikanskim finansijama više od deset godina, sa mjesta predsjednika AIF-a i zamjenio ga nadbiskupom koji je poznat po reformi koju je sproveo unutar vatikanske birokratije.

Britanska agencija podsjeća da je Franjo koji je izabran u martu 2013. godine nakon ostavke bivšeg pape Benedikta, u februaru osnovao novi Sekretarijat za ekonomiju koji odgovara direktno njemu i na čelo postavio autsajdera, australijanskog kardinala Džordža Pela.

U januaru je smijenio kardinala Atilija Nikora, koji je imao visoku ulogu u vatikanskim finansijama više od deset godina, sa mjesta predsjednika AIF-a i zamjenio ga nadbiskupom koji je poznat po reformi koju je sproveo unutar vatikanske birokratije.

Takođe je smijenio petoricu kardinala u komisiji koja nadgleda rad problematične vatikanske banke, poznate kao Institut za vjerski rad (IOR)

Franjo, koji tvrdi da finansije Vatikana moraju biti transparentne kako bi crkva imala kredibilitet, odlučio je da ne zatvori IOR pod uslovom da se nastave reforme koje podrazumijevaju i zatvaranje računa ljudima koji na njih nemaju pravo.

Samo zaposleni u Vatikanu, vjerske institucije, sveštenici, časne sestre i katoličke dobrotvorne fondacije imaju pravo na račun u ovoj banci. Međutim, istrage su pokazale da račune imali i autsajderi ili da su treće strane uplaćivale novac preko legitimnih vlasnika računa.

Monsinjoru Nunciju Skaranu, bivšem računovođi Vatikana koji je bio blizak sa IOR-om, trenutno se sudi pod optužbom da je učestvovao u zavjeri da prokrijumčari milione dolara u Italiju iz Švajcarske kako bi pomogao bogatim prijateljima da izbjegnu porez. N.B.

Bonus video: