napeto na gtranici

Ukrajina zatvara granične punktove poslije noćnih napada

Desetak naoružanih proruskih aktivista skinuli su danas po podne ukrajinsku plavo-žutu zastavu
96 pregleda 0 komentar(a)
18.02.2019. 14:09h

Ukrajina je danas saopštila da je zatvorila tri kontrolna punkta na granici sa Rusijom poslije niza noćnih napada proruskih aktivista, a izvještači agencije Frans pres sa lica mesta javljaju da su militantni aktivisti preuzeli najmanje jedan od tih punktova.

Odluka o napuštanju graničnih punktova uslijedila je u trenutku kada je ukrajinska vlada obećala da će pojačati svoje bezbjednosno prisustvo kako bi se suprotstavila proruskim aktivistima usred navoda o kontinuiranim sukobima na istoku zemlje.

Tri kontrolna punkta, koji se nalaze u nestabilnom regionu Luganska, bili su prošle noći meta napada proruskih aktivista, saopštila je ukrajinska pogranična straža, a prenosi AFP.

"Poslije razmjene vatre, zbog opasnosti po živote ljudi koji prelaze granicu sprovedena je evakuacija civila i pogranične straže na kontrolnim punktovima", navodi se u saopštenju.

Desetak naoružanih proruskih aktivista skinuli su danas po podne ukrajinsku plavo-žutu zastavu sa pograničnog punkta u Dolžansku. Aktivisti su dozvolili vozilima da prolaze u oba pravca.

Takođe, veliki broj civila prelazio je granicu ka Rusiji pješice, noseći u rukama kofere i tražeći utočište od sukoba u Ukrajini, navodi francuska agencija.

"Ukrajinskih pripadnika pogranične straže bilo je oko 50, a jutros u pet sati su napustili punkt", rekao je Vitalij Bliznjuk, komandant grupe proruskih aktivista.

"Kada smo stigli, primijetili smo da su već otišli", rekao je on.

Ukrajinska pogranična straža bila je glavna meta nedavnih napada proruskih aktivista i morala je da napusti svoje regionalno sjedište u Lugansku poslije žestokog napada u ponedjeljak, podsjeća AFP.

Kijev navodi da borci često prelaze granicu sa ruske strane, a neki od njih dolaze iz regiona Kavkaza.

Istovremeno, Moskva tvrdi da svakog dana po nekoliko hiljada izbjeglica prelazi granicu ka Rusiji, dok Ukrajina to poriče.

Keri i Lavrov: Ukrajina da bude miran most između Istoka i Zapada

Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, saglasili su se danas u Parizu da ne žele da Ukrajina bude "pion" u sukobu Istoka i Zapada.

Keri i Lavrov rekli su da se Moskva i Vašington slažu da bi Ukrajina trebalo da bude miran, stabilan i napredan most između Rusije i Evrope.

On i su, međutim, priznali da postoje teškoće u okončanju krize u Ukrajiini.

Keri je rekao da se nada da SAD i Rusija mogu prevazići teškoće, kako bi podržali novog ukrajinskog predsjednika u želji da dopre do svih Ukrajinaca.

Galerija