Putin: Klinton slaba, Amerika licemjerna

Putin je rekao da je spreman da se ove sedmice u Francuskoj sastane s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, na obilježavanju Dana D
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2014. 06:59h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući izjave bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton na njegov račun rekao da je u pitanju slabost, a ne snaga.

Ali, kako je ironično dodao Putin, to za ženu i nije loša osobina.

U intervjuu za francuske medije - kanal TF1 i radio "Europe 1", Putin je upitan da prokomentariše nedavnu izjavu Klintonove da ruski lider pokušava da prekroji granice u istočnoj Evropi, kao što je to Adolf Hitler učinio 30-ih godina prošlog vijeka.

"Bolje je ne raspravljati se sa ženama", odgovorio je Putin i dodao: "Ali, gospođa Klinton nikad nije bila tako ljupka u svojim izjavama".

"Kada ljudi mnogo pređu granice, to nije zato što su jaki, već zbog toga što su slabi. Ali, možda slabost i nije tako loša osobina za ženu", rekao je Putin.

Putin je podsjetio i da je sreo Klintonovu u vrijeme kada je bila najviši američki diplomata i da je s njom "vodio srdačne razgovore o raznim međunarodnim pitanjima".

Ipak, pošto je postao meta Zapada zbog krize u Ukrajini i pripajanja Krima, ruski lider nije krio da komentare Klintonove u kojima spominje Hitlera smatra ekstremnim, prenio je Frans pres.

Francuski novinari insistirali su na tome da Putin kaže da li će uzvratiti Klintonovoj ili će se prosto nasmijati na njene izjave.

"Nekada ranije bih popustio i zajedno bismo se smijali nekoj dobroj šali. Ali, kad čujem takve ekstremne izjave, za mene to znači samo da oni nemaju nikakve ubjedljive argumente", zaključio je Putin.

U istom intervjuu, Putin je rekao da je spreman da se ove sedmice u Francuskoj sastane s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, na obilježavanju "Dana D", godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Upitan da li će se u petak u Normandiji sresti i rukovati s Porošenkom, Putin je odgovorio: "Ne namjeravam da izbjegavam bilo koga".

Putin bi u četvrtak ili petak u Francuskoj trebalo da se sastane s liderima Velike Britanije, Francuske i Njemačke, ali mu američki predsjednik Barak Obama nije ponudio zvaničan sastanak, prenio je Frans pres.

Ruski predsjednik je rekao da ne razumije takav stav, ali da je spreman da se sastane s američkim kolegom.

"To je njegov izbor, ja sam spreman za dijalog", rekao je Putin.

On je, takođe, optužio SAD za licemjerje u "agresivnim pokušajima da kazne Rusiju zbog Ukrajine".

Bonus video: