Porošenko: Ukrajina dobija pomoć, ali bez naoružavanja

"Odgovornost vlade jeste da brani svoje građane. Učinićemo za to sve", kazao je novinarima Porošenko
53 pregleda 4 komentar(a)
Petro Porošenko, Barak Obama, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2014. 13:37h

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je juče u Varšavi nakon serije susreta sa zapadnim liderima da će Evropa i Sjedinjene Države pružiti Ukrajini masovnu pomoć, ali bez ofanzivnog naoružavanja.

"Odgovornost vlade jeste da brani svoje građane. Učinićemo za to sve", kazao je novinarima pred odlazak iz Varšave Porošenko i najavio da će detalje i konkretnu seriju koraka u okviru plana za smirivanje situacije u Ukrajini predstaviti tokom svoje inauguracije 7. juna u Kijevu.

Jedan od koraka je amnestija pod određenim uslovima, a uz to i decentralizacija Ukrajine po uzoru na poljski model, u čemu, po riječima Porošenka, Ukrajina ima podršku EU i SAD, a nada se da će ta dva koraka naići na odziv u istočnim oblastima njegove zemlje.

"Planiramo mnoge korake koji će omogućiti sprovođenje mirovnog procesa u Ukrajini. Borimo se ne samo za Ukrajinu već i za stabilizaciju cijelog kontinenta. Nadam se da svi u Evropi to shvataju", rekao je Porošenko.

"Razgovori u Varšavi daju nam povoda za optimizam. Dogovorili smo oblike pomoći Ukrajini koje neće biti ofanzivno naoružavanje", rekao je budući ukrajinski predsjednik.

Tokom dva dana proslave 25. godišnjice pada komunizma u Poljskoj, Porošenko se u Varšavi sreo sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, predsjednikom Francuske Fransoa Olandom i predsjednicima Višegradske četvorke, na čelu sa domaćinom proslave - poljskim predsjednikom Bronjislavom Komorovskim.

Obama je pored ekonomske pomoći i podrške SAD da Ukrajina smanji enrgetsku zavisnost od Rusije obećao Porošenku i nova sredstva za tehničku opremu ukrajinske policije i vojske.

"Ali prije svega su bile važne riječi predsjednika Obame u govoru ispred Kraljevskog zamka da Ukrajina može da računa na pomoć SAD", rekao je Porošenko.

Američki predsjednik je danas, obraćajući se Poljacima, ponovo potvrdio savezničku obavezu kolektivne odbrane NATO i poručio im, kao i ostalim saveznicima na istočnim granicama NATO da nikada neće ostati prepušteni sebi i sami.

Istu poruku je uputio i Ukrajincima dodajući da SAD nikada neće priznati aneksiju Krima niti narušavanje ukrajinskog suvereniteta.

Ruski ambasador će prisustvovati inauguraciji

Zvaničnoj ceremoniji inauguracije novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, sa ruske strane prisustvovaće ambasador Ruske federacije u Ukrajini Mihail Zurabov, izjavio je agenciji Itar-Tas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin.

Ceremonija inauguracije novog ukrajinskog predsjednika biće održana u petak u parlamentu te zemlje, podsjeća ruska agencija.

Zurabov će prisustvovati samo zvaničnom dijelu ceremonije, ali ne i prijemu koji će biti organizovan poslije toga, prenio je Itar-Tas tvrdnju jednog neimenovanog diplomate.

Bonus video: