Sve spremno za ceremoniju u Normandiji

Ove godine se 6. juna obilježava tačno 70 godina od operacije poznate kao "Dan D"
97 pregleda 0 komentar(a)
Normandija, Dan D, Foto: Reuters
Normandija, Dan D, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 12:06h

U Francuskoj su danas završene pripreme za ceremoniju obilježavanja 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu. Ove godine se 6. juna obilježava tačno 70 godina od operacije poznate kao "Dan D", kojim je počela jedna od ključnih bitaka za pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Na ceremoniji se očekuje 1.800 ratnih veterana. U mjestu Uistream (Ouistreham) u Normandiji u petak će biti održana međunarodna ceremonija na kojoj se očekuje 9.000 zvanica, među kojima 19 šefova država i vlada. Među njima su predsjednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Na licu mjesta biće 12.000 policajaca, vojnika i vatrogasaca koji će biti zaduženi za bezbjednost zvanica, ne računajaći strane vojnike. Biče i 900 vatrogasaca i 400 bolničara u slučaju potrebe za ljekarskom pomoći. Proslava počinje sjutra kada će 300 britanskih padobranaca skakati u Ranvilu, prvom oslobođenom selu u Francuskoj.

Toj proslavi će prisustvovati britanski princ Čarls. Vatrometi u 24 opština duž obale biće organizovani u isto vrijeme sjutra uveče. Francuski predsjednik Fransoa Oland će u petak ujutro odati poštu poginulim Francuzima u Memorijalnom centru Kana. Za 100 dana bitke u Normandiji poginulo je 20.000 francuskih civila. Oland će se potom pridružiti Obami na američkom groblju kod obale Oama, jedne od plaža na koje su se iskrcali saveznički vojnici.

Na tom groblju se očekuje 10.000 ljudi. Visoke zvanice i veterani će ručati u dvorcu Benuvil, gdje se nalazi dio Pegazovog mosta koji su zauzeli britanski komandosi 6. juna 1944. godine. Međunarodna ceremonija zvanično počinje u 14.30 u Uistreamu, na plaži Svord, gdje su se iskrcali britanski i francuski vojnici.

Tom prilikom će nastupiti vojni orkestri. Predviđeno je sedam binacionalnih ceremonija Francuske sa SAD, Velikom Britanijom, Kanadom, Holandijom, Danskom, Norveškom i Poljskom. Invazija na Normandiju, pod šifrom "Operacija Overlord", najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja. Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale je počelo noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, poslije čega je 6. juna 1944. uslijedio i uspješan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana. Procjene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju: od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromjesečne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika i, kako se procjenjuje, još toliko njemačkih. Nedaleko od obale je groblje na kome je sahranjeno 22.000 njemačkih vojnika. Većina poginulih Amerikanaca je sahranjena u domovini, a u Normandiji oko 9.300.

Bonus video: