Protesti antirojalista širom Španije

Španska vlada pokrenula je danas proceduru ustoličenja budućeg kralja Felipea VI, proces bez presedana koji će vjerovatno trajati nedjeljama
75 pregleda 0 komentar(a)
Španija, Huan Karlos, novine, Foto: Beta/AP
Španija, Huan Karlos, novine, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2014. 11:05h

Na hiljade antirojalista okupilo se na centralnom trgu u Madridu i na ulicama drugih gradova Španije tražeći referendum o opstanku monarhije.

Do kasno u noć, pošto je kralj u ponedjeljak saopštio da prepušta presto sinu Felipeu, na hiljade ljudi bilo je na Trgu Puerta del Sol, a manji protesti bili su i u ostalim većim gradovima širom zemlje, prenijela je agencija AFP.

Kako su demonstranti ispunili Trg, policija je zatvorila pristup kraljevskoj palati koja se nalazi nedaleko od mjesta okupljanja.

"Sutra će Španija biti republika", uzvikivali su demonstranti koji su nosili plakate sa porukama poput "Nema više kraljeva, referendum ", "Kraljevski tranzicija ... bez kralja" i "Burboni na izbore".

Španska vlada pokrenula je danas proceduru ustoličenja budućeg kralja Felipea VI, proces bez presedana koji će vjerovatno trajati nedjeljama.

Pošto je kralj Huan Karlos juče najavio okončanje svoje 39-godišnje vladavine, započeo je proces izbora novog monarha prvi put u Španiji poslije vlasti diktatora Franka.

Španski premijer Marijano Rahoj predsjedava vanrednom sastanku vlade da bi se sačinio nacrt zakona o abdikaciji koji mora da odobri parlament.

Nacrt zakona mogao bi da čeka i četiri nedjelje pre nego što bude odobren u parlamentu, čime će biti "spuštena zavjesa" na period vladavine 76-godišnjeg španskog kralja, nekada vrlo popularnog jer je pomogao u tranziciji Španije u demokratiju 1970. tih godina, ali koji je izgubio javnu podršku posljednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova.

Kralj Huan Karlos, kojem je pogoršano zdravlje poslije više operacija prethodnih godina, naveo je da odlazi s prijestola iz ličnih razloga.

Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Bonus video: