Izrael u potpunosti prekida pregovore sa Palestinom

Državni sekretar SAD Džon Keri prethodno je u telefonskom razgovoru sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom diskutovao o mirovnom procesu
0 komentar(a)
Benjamin Netenjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netenjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.06.2014. 09:18h

Izraelska vlada donela odluku da u potpunosti obustavi pregovore s Palestinskom upravom (PU), sve dok je ujedinjena s ekstremističkim Hamasom.

Takođe, donijeta je i odluka da se smanji transfer novca od carina i poreza koji Izrael ubira u ime Uprave, javljaju izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je u nedelju veče vanrednu sjednicu užeg sastava vlade, zaduženog za bezbjednost, pred današnju inauguraciju nove palestinske vlade jedinstva, koju podržavaju dosadašnji rivali sekularni Fatah i islamistički Hamas.

Na sjednici su izraelski ministri takođe potvrdili odluku da ne dozvole trojici palestinskih ministara iz pojasa Gaze da dodju u Ramalu na Zapadnu obalu.

Državni sekretar SAD Džon Keri prethodno je u telefonskom razgovoru sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom diskutovao o mirovnom procesu.

Izraelski mediji komentarišu da će se današnjom ceremonijom na Zapadnoj obali zadati smrtni udarac tom procesu, koji je ionako Izrael suspendovao nakon što su 23. aprila Hamas i Fatah potpisali iznenadni dogovor o pomirenju nakon sedam godina rivalstva.

SAD nisu javno iznijele svoj stav o ujednjenju dvije palestinske organizacije koje su bile ljuti neprijatelji otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze u krvavom udaru sredinom 2007. godine, pobjedivši snage lojalne Fatahu.

Bonus video: