Umrla kćerka Vinstona Čerčila

Meri Soums, rođena 1922. godine, bila je najmlađa od petoro djece Vinstona Čerčila. Na početku Drugog svjetskog rata pridružila se Crvenom krstu, a kasnije vojnim jedinicama
93 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2014. 16:57h

Meri Soums, jedina preživejla ćerka Vinstona Čerčila, britanskog premijera u vrijeme Drugog svjetskog rata, umrla je sinoć u 91. godini nakon kraće bolesti, saopštio je njen sin Nikolas Soums.

"Bila je istaknuti pisac i vodila istaknut život, posebno svojim angažovanjem u Drugom svjetskom ratu", rekao je danas njen sin, navodeći da je umrla samo nekoliko dana prije obilježavanja 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji 6. juna.

Meri Soums, rođena 1922. godine, bila je najmlađa od petoro djece Vinstona Čerčila. Na početku Drugog svjetskog rata pridružila se Crvenom krstu, a kasnije vojnim jedinicama.

Služila je u Londonu, Belgiji i Njemačkoj na protivavionskim baterijama u okviru pomoćnih teritorijalnih snaga britanske vojske.

Više puta pratila je svog oca na putovanjima nakon Drugog svjetskog rata, uključujući sastanak u Potsdamu u Njemačkoj kome su prisustvovali američki predsjednik Hari Trumnan i sovjetski vođa Josif Staljin.

Napisala je nekoliko knjiga o svojoj porodici, uključujući biografiju majke.

Bonus video: