Marin Le Pen: Divim se Putinu i Angeli Merkel

"Mislim da Putin prvo gleda interese Rusije i ruskog naroda i s te tačke gledišta gajim divljenje prema njemu, a i prema Angeli Merkel"
7 komentar(a)
Marin le Pen, Foto: Reuters
Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2014. 15:27h

Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front (FN) Marin Le Pen izjavila je da gaji divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jer ne dozvoljava da mu inostranstvo nameće odluke.

Marin Le Pen je u intervjuu za njemački nedjeljnik Špigel rekla da ima poštovanje prema političarima koji brane interese svoje zemlje, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Mislim da Putin prvo gleda interese Rusije i ruskog naroda i s te tačke gledišta gajim divljenje prema njemu, a i prema Angeli Merkel", rekla je Marin Le Pen.

"Mnogo ružnih riječi izrečeno je na račun Rusije jer godinama ta zemlja satanizovana po naređenju SAD. Evropske zemlje treba da budu u stanju da same izgrade svoj stav o Rusiji umjesto što se stalno pridržavaju američkog stanovištva", ocijenila je predsjednica FN-a.

FN je u srijedu postigao sporazum za formiranje parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu. Marin Le Pen je postigla dogovorom s belgijskom strankom iz Flandrije Vlams Belang, austrijskom FPO, holandskom Strankom slobode Gerta Vildersa i italijanskom Ligom za sjever.

Ona je rekla da bi željela dogovor i s britanskom evroskeptičnom strankom UKIP.

Lider UKIP-a Najdžel Feridž izjavio je danas da ne želi u koaliciju s FN-om, ocijenivši da ta stranka pripada "različitoj političkoj porodici".

Za stvaranje koalicije unutar EP-a potrebno je 25 poslanika iz sedam zemalja.

Bonus video: