Kijev: Rusija da prizna izbor Porošenka za šefa države

Putin je, obećao da će poštovati volju ukrajinskih glasača, ali nije čestitao Porošenku na pobjedi
85 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 13:28h

Ukrajina je danas optužila Rusiju da sprovodi globalnu propagandu kako bi ubijedila svjetske sile da ne priznaju predsjedničke izbore u Ukrajini na kojima je pobjedio Petro Porošenko, javio je AFP.

Francuska agencija prenosi izjavu ministra spoljnih poslova Andrije Deščicije da “pet dana nakon izbora nije bilo zvaničnog priznanja od strane Rusije. Očigledno, Ruska federacija nema legalne osnove da dovede u pitanje legitimnost izbora”, napisao je on u današnjem izdaju na engleskom lista “Kijev post”.

Francuska agencija podsjeća da je Vašington priznao da ima “fundamentalna razilaženja sa Rusijom i da će se predsjednik Barak Obama sastati sa Porošenkom”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, navodi AFP, obećao da će poštovati volju ukrajinskih glasača, ali nije čestitao Porošenku na pobjedi.

U borbama oko Donjecka ranjena djevojčica

Jedno dijete je ranjeno u borbama koje su trajale čitavu noć i jutro u predgrađu Donjecka i u selu Avdijivka, javlja "Glas Rusije".

"Došlo je do sukoba između lokalnih snaga za samoodbranu i ukrajinske Nacionalne garde u distriktu Kirša kod aerodroma u Donjecku. Jedna djevojčica je ranjena kada je pogođena gelerom tokom granatiranja dijela grada koji se zove Žovtnevi Rudnik", saopštila je pres služba samoproglašene "Narodne Donjecke Republike".

Pripadnik proruskih snaga (foto: Reuters)

Djevojčica je prebačena u bolnicu i njen život nije ugrožen, navela je pres služba.

Sukobi u oblasti aerodroma u Donjecku su u međuvremenu okončani.

Trinaest pripadnika saobraćajne policije u ukrajinskom regionu Volin dobilo je otkaz, pošto je odbilo da učestvuje u operacijama na jugoistoku zemlje, saopštila je danas pres služba ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su otpušteni saobraćajci odbili da ispune propise iz ukrajinskih zakona, kao i naređenja Ministarstva unutrašnjih poslova i saobraćajne policije, prenio je Itar-Tass.

Ukrajinsko ministarstvo ocijenilo je takvo ponašanje kao diskreditujuće, navodi ruska agencija.

Galerija

Bonus video: