Ukrajina platila Rusiji 780 miliona eura za gas

Komesar Etinger je kazao da je Ukrajina spremna da u roku od deset dana plati cjelokupan dug za gas
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2014. 08:11h

Ukrajina je uplatila 780 miliona eura na ime duga za ruski gas, saopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

“Ukrajinski partneri pokazali su dokument koji potvrđuje da je ta suma uplaćena”, kazao je Etinger na trećoj rundi trilateralnih pregovora o gasu između Ukrajine, Rusije i EU u Berlinu, prenosi Tanjug.

Etinger je dodao da je Ukrajina spremna da u roku od deset dana plati cjelokupan dug za gas po cijeni od 268 dolara za hiljadu kubnih metara. On je naveo i da ne sumnja u likvidnost Ukrajine i Naftogasa, kao i da je EU pripremila finansijsku pomoć za tu zemlju kako bi mogla da riješi svoje probleme i ispuni finansijske obaveze.

"Nije naša obaveza da platimo direktno Gaspromu, ali smo morali da pomognemo Kijevu da plati sam”, rekao je Etinger.

On je kazao da je ruska strana najavila da je spremna da nastavi da radi na rješavanju spora oko gasa, tako da će naredni sastanak biti organizovan u ponedjeljak u Briselu.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak saopštio je da su pregovori Rusije sa Ukrajinom i Evropskom komisijom o gasu bili konstruktivni. Međutim, režim avansnog plaćanja za Ukrajinu za junske isporuke gasa još se ne isključuje.

Rusija, prema njegovim riječima, očekuje da EU pruži finansijsku pomoć Ukrajini za plaćanje budućih isporuka ruskog gasa.

EU: Potrebno još novca za budžet

EU je pozvala zemlje članice da u ovoj godini obezbijede dodatnih preko dvije milijarde eura za pokrivanje potrošnje u Ukrajini.

Potrebna su i dodatna sredstva za projekte smanjenja nezaposlenosti među mladima, prenosi Tanjug.

“Predložili smo nacrt o izmjenama budžeta za ovu godinu jer su zemlje članice donijele važne odluke koje brinu čitavu Evropu”, kazali su predstavnici Evropske komisije (EK).

EK je potrebno još 4,7 milijardi eura za pokrivanje troškova brojnih projekata, poput pružanja dodatne podrške malim i srednjim preduzećima, kao i za nove članice i Ukrajinu.

Nakon što se uključe i drugi izvori finansiranja, ukupan neto iznos će biti smanjen na 2,17 milijardi eura, ali je taj zahtjev u Velikoj Britaniji okarakterisan kao neprihvatljiv.

"U trenutku kada zemlje širom Evrope nastavljaju da donose teške odluke kako bi se izborile sa deficitom, EK ne smije tražiti od evropskih poreskih obveznika još novca”, saopštili su iz britanskog ministarstva finansija.

Oni smatraju da EU mora preraspodjeliti postojeća sredstva u okviru dogovorenog budžeta.

Potrošnja EU za ovu godinu je prvobitno predviđena na 135 milijardi eura, što je sedam odsto manje u odnosu na prethodnu.

Bonus video: