Počela referendumska kampanja u Škotskoj, u raspravama dominira novac

Ankete trenutno pokazuju da je 40 posto Škota protiv izlaska iz unije, dok ih 30 posto zagovara nezavisnost
80 pregleda 3 komentar(a)
Škotska, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Škotska, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2014. 20:14h

Službena kampanja za glasanje o nezavisnosti Škotske, koja bi mogla dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva, počela je u petak, javlja Rojters i ističe da najnovije ankete pokazuju da Škoti ipak nijesu skloni glasanju za nestanak unije s Engleskom koja traje 307 godina.

Zagovornici otcjepljenja Škotske nadaju se da će želja za nezavisnošću, istorijsko rivalstvo i, kako smatraju, vjekovi lošeg upravljanja vladara u Londonu, podstaknuti Škote da se na referendumu zakazanom za 18. septembar opredijele za samostalnost.

Vodeći britanski političari su jednoglasno protiv raspada unije, upućujući pozive za jedinstvom i upozoravajući na privredne troškove nezavisnosti za četiri miliona škotskih glasača starijih od 16 godina.

Ankete trenutno pokazuju da je 40 posto Škota protiv izlaska iz unije, dok ih 30 posto zagovara nezavisnost. Još je uvijek veliki broj neodlučnih koji mogu prevagnuti na bilo koju stranu.

Naglasak na novcu

Oba tabora, "Yes Scotland" i "Better Together", imaju 16 nedjelja za kampanju na koju smiju potrošiti najviše 1,5 miliona funti, a besplatno će dobiti prostor u medijima.

Naftom bogata Škotska čini jednu desetinu BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva. Gubitak Škotske bi oslabio britansku diplomatiju i postavio pitanje stalnog članstva u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U raspravama "za" i "protiv" nezavisnosti Škotske veliki je naglasak stavljen na novac i oba tabora pokušavaju uvjeriti glasače da je dovedeno u pitanje njihovo blagostanje.

Vlada u Londonu je najavila i veću autonomiju za Škotsku ukoliko se njeni glasači odluče za ostanak u uniji. Škotska od 1999. ima svoj parlament.

Škotska vlada, predvođena secesionističkom Škotskom nacionalnom partijom (SNP), želi raskrstiti s direktnom kontrolom iz Vestminstera i zadržati tek "zajednička dobra" poput funte i monarhije.

Britanska koalicijona vlada predvođena konzervativcima premijera Dejvida Kamerona kao i Laburistička stranka poručuju da je Škotska i bogatija i moćnija kao dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlada u Londonu je najavila i veću autonomiju za Škotsku ukoliko se njeni glasači odluče za ostanak u uniji. Škotska od 1999. ima svoj parlament.

Prvi ministar Škotske Aleks Salmond tvrdi da bi nezavisnost i kontrola udjela britanske nafte u Sjevernom moru doveli Škotsku u razred najbogatijih zemalja svijeta.

Bonus video: