Putin: Odmah da počnu pregovori Kijeva i jugoistočnog regiona

Erdogan i Putin su razgovarali i o situaciji u Siriji i složili se da ne postoji alternativa za političko rješenje te krize
6 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2014. 19:04h

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom založio za okončanje krvoprolića u Ukrajini.

"Predsjednik Putin je naglasio potrebu da se odmah obustavi nasilje i prolivanje krvi i započne direktan dijalog između Kijeva i predstavnika jugoistočnog regiona", saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Prema ovom saopštenju, telefonski razgovor između dvojice šefova država inicirala je francuska strana.

Razgovor sa Erdoganom: Ne postoji alternativa političkom rješenju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog "kontinuirane kaznene operacije" koju vlasti u Kijevu sprovode na jugoistoku Ukrajine, javila je ruska agencija Itar-tas s.

Putin je, u telefonskom razgovoru s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, izrazio nadu da će ukrajinsko rukovodstvo zaustaviti vojnu akciju protiv civila i početi direktan dijalog s predstavnicima regiona.

Erdogan i Putin su razgovarali i o situaciji u Siriji i složili se da ne postoji alternativa za političko rješenje te krize.

Dvojica lidera ocijenili su da su "neprihvatljivi bili kakvi kontakti s radikalnim grupama, posebno onim povezanim sa Al Kaidom, i da je nužno da one budu neutralisane", navedeno je u saopštenju Kremlja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog američkog plana povećanja vojne pomoći sirijskoj opoziciji, prenio je Glas Rusije.

"Medijski izvještaji da američka administracija namjerava da pojača vojnu pomoć "pravim" pobunjenicima u sirijskoj oružanoj opoziciji veoma su zabrinjavajući", navelo je Ministarstvo na vebsajtu.

Prema procjenama UN, u Siriji je od marta 2011. godine u sukobima poginulo više od 150.000 ljudi.

Bonus video: