Ukrajinski dug za gas u junu će biti 5,2 milijardi dolara

Miler je juče televiziji Rosija 24 rekao da je Rusija spremna da smanji cijenu gasa za Ukrajinu tako što će ukinuti izvoznu taksu
0 komentar(a)
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2014. 16:16h

Obaveze Ukrajine za isporučeni ruski gas dostići će 5,2 milijarde dolara 7. juna, ukoliko Kijev do tog datuma ne izvrši nijednu uplatu, rekao je danas šef Gasproma, Aleksej Miler.

Zaključno s aprilom dug Kijeva iznosio je 3,5 milijardi dolara, podseća Itar tas i dodaje da je Miler objasnio da Ukrajina u maju preuzima maksimalni obim gasa koji će do kraja mjeseca dostići 3,5 milijardi kubnih metara, u vrijednosti 1,7 milijardi dolara.

Miler je, na savjetovanju predsjednika Rusije Vladimira Putina s članovima vlade, ukazao da je ostalo malo vremena i da su konsultacije o rješavanju ovog pitanja zakazane za petak u Berlinu.

On je podsjetio da će na tripartitnim konsultacijama sa Evropskom komisijom, pored njega, učestvovati i ruski ministar energetike Aleksandar Novak i rukovodstvo toplotno energetskog kompleksa Ukrajine.

Miler je juče televiziji Rosija 24 rekao da je Rusija spremna da smanji cijenu gasa za Ukrajinu tako što će ukinuti izvoznu taksu, ali obim tog smanjenja će biti predmet pregovora nakon otplate dijela duga.

Ministar energetike Novak je na današnjem savjetovanju sa Putinom rekao da Rusija može Ukrajini dati popust na gas, ali se ne radi o reviziji ugovora.

"Nakon dobijanja prve rate duga za gas, za koju je rok 30. maj, spremni smo da obnovimo pregovore i dogovorili smo se da tog dana razgovaramo o daljim akcijama, uključujući i moguće varijante cijene gasa za ubuduće. Može se razgovarati samo o popustu, a ne i o razmatranju uslova ugovora iz 2009. godine", rekao je Novak.

On je dodao da je Ukrajina potvrdila važenje tih ugovora i da se sami ugovori ne osporavaju.

"Teško je da ih ospori, jer ih je potpisala ukrajinska strana i to upravo ti isti ljudi koji se još nalaze u vlasti. Sumnjati u njih prosto nije lijepo", rekao je Putin.

Bonus video: