Italija popravlja BDP drogom i prostitucijom

Prostituciju i prodaju droge u bruto domaći proizvod već računaju neke zemlje EU, kao što su Holandija i Velika Britanija
4 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2014. 14:08h

Italija će od oktobra u bruto domaći proizvod (BDP) uračunavati i crnu ekonomiju, kao što su prihodi od prostitucije, švercovanja cigareta i alkohola i prodaje droge.

Na taj način BDP će biti povećan za dva odsto, procijenio je italijanski zavod za statistiku Istat, a prenio češki list “Lidove novini”. Istat je napomenuo da se radi samo o procjeni, jer je nemoguće dobiti tačne podatke.

Procjena prihoda od prostitucije, kao se navodi, biće zasnovana prvenstveno na ponudi, odnosno broju prostitutki, a kod proizvodnje droge na potražnji, odnosno potrošnji konzumenata.

Ali dok Istat dođe do bilo kakvog zaključka, italijanska privreda će se poboljšati bar na papiru. Djelimično će laknuti premijeru Mateu Renciju, čija je jedna od najvećih briga visina državnog duga, koji je premašio 135 odsto BDP, navodi list.

Ukoliko BDP poraste, taj odnos će se bar malo smanjiti i vlada, kako se ocjenjuje, neće biti pod tolikim pritiskom Evropske komisije da ispuni obavezu niskog deficita.

Promjenu obračuna BDP Italijanima je već odobrila Evropska unija. Agencija za statistiku EU - Eurostat čak zahtjeva da zemlje imaju što preciznije izvještaje o veličini svojih privreda, kako bi se što pravednije davala pomoć iz strukturnih fondova.

Prostituciju i prodaju droge u bruto domaći proizvod već računaju neke zemlje EU, kao što su Holandija i Velika Britanija, čiji će BDP, prema procjenama, porasti 9,5 milijardi eura, pišu “Lidove novini”.

Bonus video: