Putin: Okončati nasilje, započeti dijalog

"Zadatak broj jedan za vlasti u Kijevu i test za njihovu postojanost, s obzirom na rezultate predsjedničkih izbora, jeste da odmah okončaju korišćenje vojske protiv naroda"
8 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2014. 12:27h

Vladimir Putin pozvao je na hitno zaustavljanje ukrajinske vojne operacije protiv proruskih aktivista i na pregovore između Kijeva i promoskovskih aktivista.

U svom prvom komentaru o Ukrajini poslije predsjedničkih izbora koji su u nedelju održani u toj zemlji, ruski predsjednik je, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, rekao da bi miran dijalog između Kijeva i regionalnih predstavnika pomogao u naporima da se riješi kriza, saopštio je Kremlj, a prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas Kijev da hitno okonča nasilje u Ukrajini, nakon što je 40 ljudi ubijeno u sukobima u istočnom gradu Donjecku.

"Zadatak broj jedan za vlasti u Kijevu i test za njihovu postojanost, s obzirom na rezultate predsjedničkih izbora, jeste da odmah okončaju korišćenje vojske protiv naroda i svako nasilje sa svih strana", rekao je Lavrov na televizijskoj konferenciji za novinare u Moskvi, prenio je AFP.

Rusija je i juče apelovala na vladu u Kijevu da zaustavi "vojnu operaciju nad svojim narodom" i pozvala Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) da pokrene istragu o sukobima sa proruskim aktivistima u gradu Donjeck na istoku Ukrajine.

"Očekujemo objektivne i sveobuhvatne informacije o tome (sukobima u Donjecku) od predstavnika OEBS, a od vlasti u Kijevu - da zaustave vojnu operaciju nad svojim sopstvenim narodom", saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenio Rojters.

"U vezi sa navodima o oružanim sukobima u blizini Donjecka koji su doveli do žrtava, hitno pozivamo rukovodstvo OEBS i specijalnu posmatračku misiju te organizacije u Ukrajini da pruže detaljne informacije o tamošnjim dogadjajima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: