Grčka: Državni savjet rekao stop, ništa od privatizacije Atinskog vodovoda

Da bi izbjegla stečaj, Vlada Grčke je u zamjenu za kreditne pomoći - 2010. i 2012. godine, obećala prodaju preduzeća, zemljišta i javnih zgrada
94 pregleda 0 komentar(a)
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2014. 17:31h

Državni savjet Grčke ocijenio je da je neustavan plan za privatizaciju preduzeća Atinski vodovod, smatrajući da se time može ugroziti pružanje usluga od javnog značaja, rekao je danas jedan izvor iz suda.

U odluci donijetoj prošle sedmice, najviši upravni sud Grčke, zadužen i za ustavna pitanja, naveo je da "pretvaranje javnog preduzeća u privatno, čiji je cilj profit, stvara neizvjesnost o kontinuitetu ponude pristupačne i kvalitetne javne usluge".

Grčki fond za privatizaciju TAIPED, koji je suvlasnik 61,33 odsto preduzeća EYDAP - Atinskog vodovoda i kanalizacije, planirao je da proda 34,033 odsto privatnim investitorima, u skladu sa obavezama koje je grčka država preuzela prema međunarodnim kreditorima.

Da bi izbjegla stečaj, Vlada Grčke je u zamjenu za dva programa kreditne pomoći - 2010. i 2012. godine, obećala prodaju preduzeća, zemljišta i javnih zgrada.

U očekivanju odluke Državnog savjeta, koji provjerava planove vlade, grčka štampa je nedavno pisala da bi prodaja EYDAP-a mogala donijeti manje novca nego što vlada očekuje, i da plan TAIDEP-a kasni.

Predložena prodaja privatnom sektoru vodovodnih preduzeća Atine i Soluna (EYATH) predmet je građanske tužbe i zahtijeva organizovanje referenduma uz podršku lokalnih političara, ali to ne priznaje vlada.

Bonus video: