Porošenko: Prvo idem na istok, sa ruskim zvaničnicima u junu

Bez drugog kruga - pred novim predsjednikom izazov pomirenja proevropskog i proruskog dijela zemlje i vraćanje na evropski put
9 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 18:36h

Milijarder Petro Porošenko rekao je danas kako će zadržati sadašnju vladu i premijera Arsenija Jacenjuka. "Nema planova za promjenu rukovodstva vlade" rekao je Porošenko.

Milijarder Petro Porošenko proglasio je sinoć pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon što su izlazne ankete pokazale da je osvojio apsolutnu većinu u prvom krugu. Obećavši da će okončati sukob sa proruskim pobunjenicima, Porošenko je najavio da će zemlju vratiti na evropski put.

Prema dvjema izlaznim anketama ovaj „kralj čokolade“ sa dugogodišnjim ministarskim iskustvom osvojio je 55,9 odnosno 57,3 odsto podrške, daleko ispred bivše premijerke Julije Timošenko koja je dobila nešto više od 12 odsto glasova.

„Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da zemlja ima novog predsjednika“, kazao je Porošenko (48).

Ukrajinci se nadaju da će novi predsjednik moći da zemlju sačuva od bankrota, cijepanja i građanskog rata. Porošenko je kazao da mu je većina Ukrajinaca dala mandat da nastavi kurs evropskih integracija, ali da mu je prioritet da ode na istok zemlje kako bi okončao „rat i haos“ koji su tamo izazvali naoružani separatisti.

Naoružani proruski separatisti juče su onemogućili otvaranje biračkih mjesta u većem dijelu Donbasa, industrijskog jezgra na istoku zemlje. U Donjecku i Lugansku, gdje su proglašene „narodne republike“, proruski borci uspjeli su da blokiraju glasanje koje bi značilo da su njihovi regioni i dalje dio Ukrajine. Glasanje nije održano ni na Krimu, koji je Rusija anektirala u martu.

Porošenko je kazao da će insistirati na poštovanju „suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“ i da njegova zemlja nikada neće priznati rusku „okupaciju Krima“. Takođe je naveo da bi parlamentarni izbori trebalo da budu održani do kraja godine.

Iako su ukrajinski zvaničnici hvalili visoku izlaznost, kazali su da je u istočnim regionima bilo otvoreno samo oko 20 odsto biračkih mjesta.

Mediji su prenijeli da je jedan muškarac ubijen u pucnjavi u regionu Lugansk, nakon napada militanata na jedno biračko mjesto.

Putin, koji je prošlog mjeseca istočnu Ukrajinu nazivao „Novorusija“, kasnije je zauzeo pomirljiviji stav, saopštivši u subotu da će poštovati volju birača i da će povući trupe sa ukrajinske granice.

Međutim, odsustvo više od 15 odsto potencijalnog biračkog tijela sa izbora moglo bi Moskvi dati izgovor da podstakne sumnju u legitimitet pobjednika i da nastavi sa pritiskom na Kijev, ocijenio je Rojters.

Porošenko je bio član vlade za vrijeme predsjedničkog mandata Viktora Janukoviča, kao i u prethodnoj vladi kada je predsjednik bio njegov protivnik. Ovo iskustvo obezbijedilo mu je reputaciju pragmate sposobnog da premosti podjele u Ukrajini između pristalica i protivnika Moskve.

Ipak, on je bio veliki podržavalac uličnih protesta u kojima je svrgnut Janukovič i zbog toga je prihvatljiv za mnoge iz pokreta Majdan koji i danas kampuju na Trgu nezavisnosti u Kijevu kako bi održavali pritisak na nove lidere.

Timošenkova je, kako se čini, prihvatila poraz i u kratkom pojavljivanju kazala da su izbori bili fer.

Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je kazao: „Da li će Porošenko uspjeti da ujedini podijeljenu zemlju zavisiće prije svega od toga kako će se pristupiti ustavnoj proceduri i kakve će poruke biti poslate istočnim regionima.“

Porošenko je izjavio danas da će se u prvoj polovini juna sastati s ruskim rukovodstvom.

On ističe da se bez učešća Moskve ne može riješiti situacija na jugoistoku Ukrajine i dostignuti mir u tom regionu.

"Sastanak sa ruskim rukovodstvom će, definitivno biti, održan u prvoj polovini juna. Rusija je naš najveći susjed", rekao je Porošenko i dodao da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom lično poznaje.

Iz SAD stigla podrška

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da će SAD podržati novog ukrajinskog predsjednika i narod te zemlje.

"Podržaćemo njihove napore da odrede sopstvenu budućnost u ujedinjenijoj, bezbjednijoj, nezavisnoj i prosperitetnijoj Ukrajini", naveo je Keri u saopštenju.

Keri (foto: Reuters)

On je čestitao narodu i Vladi Ukrajine na "istorijskim izborima" 25. maja, čiji je uspjeh potvrdio da je zemlja opredijeljena za demokratski proces.

"Ukrajinci su se ujedinili kako bi slobodno izrazili svoju političku volju i zajedno izabrali sopstvenu budućnost. Visok odziv šalje jasnu poruku: ukrajinski narod želi da živi u ujedinjenoj, demokratskoj i mirnoj Ukrajini", ocijenio je Keri.

"SAD će nastaviti da rade s narodom Ukrajine i novoizabranim predsjednikom na učvršćivanju pobede demokratije".

Šef američke diplomatije ponovio je da Vašington poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, osuđuje "rusku okupaciju i pokušaj aneksije Krima" i ostaje posvećen pronalaženju mirnog rješenja sukoba.

On je, takođe, pohvalio hrabrost i odlučnost ljudi u Donjecku i Lugansku koji su obezbijedili da glasanje bude održano u nekim izbornim jedinicama.

Vojnicima nisu dali da glasaju

Neki Ukrajinci na istoku koji su pokušali da glasaju žalili su se da im je to pravo uskraćeno.

„Kakvi su ovo izbori? Ovo su loše stvari“, kazao je penzioner Grigorij Nikitajič (72) u Donjecku.

I ukrajisnki vojnici koji su poslati na istok kazali su da nisu imali gdje da glasaju.

„Nadređeni su nam obećali da ćemo moći ovdje da glasamo, ali se ispostavilo da nije tako“, kazao je Rojtersu Ivan Sačuk iz Kijeva koji je raspoređen na dužnost u Mariupolju. „Ovo je smiješno. Treba da obezbjeđujem izbore na kojima ne mogu da glasam.“

Galerija

Bonus video: