Italija: Droga i prostitucija za veći BDP

Renci je riješen da budžetski deficit Italije svede na svega 2,6 odsto BDP-a, što će daleko lakše postići ukoliko se u zvanične brojke uključi i poslovanje nelegalnog sektora
2 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2014. 14:39h

Italijani su osmislili kontroverzni način da se izbore sa budžetskim deficitom, tako što će u BDP uključiti npr. trgovinu drogom i prostituciju.

Ne, iza ove ideje ne stoji nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni, već nova vlada harizmatičnog Marija Rencija. Naime, kako prenosi agencija Blumberg, Italija planira da po prvi put u bruto društveni proizvod (BDP) uključi i prihode od nelegalne prodaje droge, prostitucije i šverca cigareta, što bi trebalo da rezultira značajnim ekonomskim rastom.

Renci je riješen da budžetski deficit Italije svede na svega 2,6 odsto BDP-a, što će daleko lakše postići ukoliko se u zvanične brojke uključi i poslovanje nelegalnog sektora.

Statistički biro Evropske unije napravio je procjenu prema kojoj bi uključivanjeme nelegalnih sektora, italijanski BDP porastao za dva odsto, prenosi agencija ANSA.

Bonus video: