Drugi krug predsjedničkih izbora u Litvaniji

Gribauskajte, ekonomistkinja koja je obrazovanje stekla u SSSR-u i u SAD, bila je ministarka finansija i komesarka EU za budžet prije nego što je postala prva šefica države u Litvaniji
0 komentar(a)
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2014. 12:32h

U Litvaniji se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem su glavni konkurenti aktuelna predsjednica Dalija Gribauskajte i kandidat lijevog centra Zigmantas Balkitis.

Gribauskajte, koja se kandidovala kao nezavisni kandidat uz podršku litvanskih stranaka desnog centra, u prvom krugu održanom 11. maja je osvojila 46 odsto glasova.

Kandidata Socijaldemokratske partije Balkitisa je podržalo 13 odsto glasača, podsjećaju agencije.

Gribauskajte, ekonomistkinja koja je obrazovanje stekla u Sovjetskom Savezu i u SAD, bila je ministarka finansija Litvanije i komesarka EU za budžet prije nego što je postala prva žena predsjednik svoje države 2009. godine.

Balčitis je pozvao ostale kandidate koji su ispali iz izborne trke da pozovu svoje pristalice da danas glasaju za njega jer smatra da ima "realne šanse za pobjedu".

Litvanija je Moskvu "napustila" kao prva sovjetska republika poslije raspada komunističkog bloka 1990, a priključila se NATO i EU 2004. godine.

Bonus video: