Porošenko proglasio pobjedu na izborima

"Moje prvo putovanje biće u Donbas gdje su dva proruska pobunjenička regiona, Donjeck i Lugansk proglasila nezavisnot", rekao je Porošenko
52 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 19:00h

Ukrajinski milijarder Petro Porošenko (48) proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima pošto je, prema preliminarnim rezultatima sa birališta, osvojio 56 odsto glasova, javljaju svjetski mediji.

On je novinarima u svom izbornom štabu u Kijevu rekao da su se Ukrajinci danas odluccili za "integraciju u Evropu".

Porošenko je naveo da mu je prioritet "okončanje rata" i da vodi zemlju na putu "integracije u Evropu".

"Moje prvo putovanje biće u Donbas, na istoku Ukrajine, gdje su dva proruska pobunjenička regiona, Donjeck i Lugansk proglasila nezavisnot, rekao je novinarima Porošenko (48).

On se takođe založio da ove godine budu održani prevremeni parlamentarni izbori.

Porošenko (48) ubjedljivo vodi u odnosu na nekadašnju ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, koja je osvojila 13 odsto glasova, pokazuje anketa tri ukrajinska instituta, objavljena po zatvaranju biralissta.

Populistički poslanik Oleg Ljaško (42) na trećem je mjestu sa osvojenih osam odsto glasova.

Ukrajina: Dart Vejder ne može da glasa

Kandidatu za gradonačelnika Kijeva "Dartu Nikolajeviču Vejderu" nije bilo dopušteno da glasa na današnjim izborima u Ukrajini, jer nije želio da skine masku.

Članovi izborne komisije na glasačkom mjestu su zatražili od anonimnog muškarca, koji se u javnosti pojavljuje u kostimu kultnog Darta Vejdera, junaka "Ratova zvezda", da skine masku kako bi utvrdili njegov identitet, ali je on to odbio, pa mu nije dopušteno da glasa, javlja Raša tudej.

"Dart Vejder", lider Ukrajinske internetske stranke, prethodno je predao kandidaturu za učešće na predsjedničkim izborima u Ukrajini, ali je Centralna izborna komisija odbacila njegovu prijavu. On se zatim kandidovao za gradonačelnika Kijeva i Odese.

Gotovo izvjesno je reč o ukrajinskom električaru Viktoru Ševčenku, koji je u martu i zvanično promijenio ime u Dart Vejder. On je na ideju političkog angažovanja došao nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, kad su mnogi Ukrajinci na glasačkom listiću napisali ime Darta Vejdera, u znak protesta protiv takozvane demokratije u Ukrajini.

Na pitanje novinara da li je njegova kandidatura za gradonačelnika Kijeva samo šala, Vejder odgovara: "Ne, naprotiv, Ukrajina je 20 godina bila pravi cirkus".

Velika izlaznost na izborima u Ukrajini, na istoku ometaju glasanje

Ukajinci danas glasaju na predsjedničkim izborima, koji se smatraju najbitnijim od kako je ova zemlja proglasila nezavisnost od Moskve prije 23 godine, ali naoružani proruski separatisti ometaju glasanje u ističnim regionima ove bivše republike SSSR.

Do sada je zabilježena velike izlaznost na izborima gdje glavni kandidati, među kojima i favorit, “kralj čokolade” Petar Porošenko, obećavaju bliskije odnose sa Zapadom - kao čin prkosa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Međutim, izostanak više od 15 odsto biračkog tijela - na Krimu i dva istočna proruska regiona - moglo bi pružiti Kremlju izgovor da dovede u pitanje legitimitet pobjednika. Putin je, međutim, ranije obećao da će poštovati volju ukrajinskog naroda.

Građani Donjecka, Luganska i Slavjanska na istoku Ukrajine ne mogu da glasaju na današnjim izborima.

U ove gradove nisu isporučeni glasački listići, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija (CIK).

Prema riječima šefa pres službe CIK Konstantina Hivrenka “u Donjecku, Lugansku i Slavjansku neće biti glasanja, zato što listići nisu mogli da budu isporučeni”, a situacija ne dozvoljava da proces bude organizovan, prenijela je agencija Itar tass.

Ubijen italijanski novinar

Rojters piše da je jedan italijanski novinar juče ubijen u blizini istočnog grda Slavjansk, gdje se proruske snage sukobljavaju sa ukrajinskim snagama, saopšteno je italijanskom ministarstvu inostranih poslova iz vlade u Kijevu.

Osim frilensera Andree Ronkelija ubijen je i jedan ruski državljanin, koji je navodno bio njegov prevodilac.

Oba tijela su prebačena u jednu bolnicu u Slavjansku, dok bi članovi Ronkelijeve porodice trebalo danas da stignu u Kijev radi identifikacije.

Kako javljaju ruski mediji, u sukobima u tom gradu ranjen je i francuski novinar, identifikovan kao Vilijam Rokelnon. On je prevezen u lokalnu bolnicu, koju je napustio nakon što mu je pružena medicinska pomoć.

Galerija

Bonus video: