Njemačka: U penziju sa 67 godina

Tokom današnje debate u donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu, za novi penzioni plan glasalo je 460 poslanika, njih 64 je bilo protiv, a 60 uzdržano
1 komentar(a)
Bundestag, Foto: Reuters
Bundestag, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2014. 16:05h

Njemački poslanici usvojili su reformu penzionog sistema, uprkos mnogim kritikama, kojom je granica za odlazak u penziju podignuta sa 65 na 67 godina.

Tokom današnje debate u donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu, za novi penzioni plan glasalo je 460 poslanika, njih 64 je bilo protiv, a 60 uzdržano.

Prema novim propisima, prag za odlazak u penziju je podignut na 67 godina sa 65, a osobama koje su uplaćivale penziono osiguranje tokom 45 godina omogućeno je da se penzionišu u 63. godini, prenose agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu penzione reforme, ocijenjujući je kao "pravednu mjeru", dok je ministar rada Andrea Nahles nazvala "neophodnom".

Pored uvođenja jedinstvene minimalne plate na nivou čitave države i reforme energetskog tržišta, usvojeni penzioni plan je jedan od najvećih projekata dosadašnje petomjesečne vlade Merkel.

Bonus video: