Prese: NSA špijunira i OEBS

Prema njegovim riječima OEBS je "spoljnopolitička meta" NSA i na listi se navodi kao organizacija za praćenje prioriteta 4, a sve u vezi kontrole i šverca naoružanja sa prioritetom 3
2 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2014. 09:21h

Američka obavještajna služba NSA prisluškuje i OEBS u Beču, tvrdi bečki dnevnik "Prese" na osnovu izjave njemačkog eksperta.

Na spisku naloga za prisluškivanje koje je odobrio predsjednik SAD nalazi se OEBS, ističe njemački ekspert Holger Štark.

Prema njegovim riječima OEBS je "spoljnopolitička meta" NSA i na listi se navodi kao organizacija za praćenje prioriteta 4, a sve u vezi kontrole i šverca naoružanja sa prioritetom 3, i sva saznanja se prosleđuju ministrima inostranih poslova i odbrane.

Kriza u Ukrajini povećala je interesovanje SAD za OEBS-om, ukazao je on. Štark kaže i da se može biti siguran da službenici NSA djeluju i iz Beča navodeći da nadziru i Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i to uz pomoć softvera "Quantum insert".

On je istakao da su službenici NSA to jest njena jedinica za određene operacije ozvučile sjedište UN u Njujorku, a najvjerovatnije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, pošto je ova organizacija, zbog kontrole naoružanja, navedena najvišim prioritetom.

Beč, kako je rekao Štark, za američke obavještajne službe nije bilo koje mjesto, već je od "posebnog značaja". "Sve govori u prilog tome da su glavne mete u Beču, pored međunarodnih organizacija, ruska, iranska i sjevernokorejska ambasada", objasnio je on.

U dokumentima NSA Beču se pridaje veliki značaj, i prema Štarku, u Ambasadi SAD je smještena oprema kojom upravlja centrala iz SAD.

Američki špijuni u Beču, prema "Prese", dobijaju i egzotične zadatke. Tako su 12.januara 2010, kada je zemljotres izazvao veliku štetu na Haitiju, jedinice iz Beča prisluškivali državni vrh Haitija.

Oni su ta saznanja prosljeđivali predsjedničkom uredu SAD, a razlog što je prisluškivanje sprovedeno iz Beča jeste što je u glavnom gradu Austrije bio jedan lingvista koji je prevodio sa kreolskog na engleski.

Bonus video: