EU pozvala Putina da ne prekida isporuku gasa

Putin je 14. maja uputio pismo evropskim liderima navodeći da Rusija nije dobila nikakav "konkretan predlog"
11 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2014. 12:19h

Evropska unija pozvala je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje dogovore o snabdijevanju Evrope gasom, dok Moskva prijeti da će 3. juna prekinuti isporuke Ukrajini, saopštila je Evropska komisija.

"Dok traju trojni razgovori između Rusije, Ukrajine i EU, isporuka gasa ne treba da bude prekinuta. Računam na Rusku Federaciju da će poštovati dogovor", poručio je u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo.

Putin je 14. maja uputio pismo evropskim liderima navodeći da Rusija nije dobila nikakav "konkretan predlog" EU u vezi s plaćanjem isporuke ruskog gasa Ukrajini i pozvao Uniju da se "aktivnije" uključi u taj problem.

"Prioritet je da sve strane nastave da se angažuju konstruktivno u tom procesu, i da postignu dogovor o ceni koja bi odgovarala stanju na tržištu", napisao je Barozo.

On je još dodao da ruska kompanija Gasprom ima "odgovornost da obezbijnedi potrebne isporuke kako je i predviđeno u prošlim ugovorima sa evropskim kompanijama".

Novi sastanak tri strane predviđen je za 26. maj u Berlinu.

Bonus video: