Pentagon ne vjeruje Rusima

Kirbi je, takođe, saopštio da će američka krstarica "Ju-es-es Vela Golf" ući u Crno more kasnije ove nedjelje u okviru niza vojnih poteza
8 komentar(a)
Proruska vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Proruska vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2014. 09:15h

SAD ne vide dokaz da je Rusija počela sa najavljenim povlačenjem trupa iz pogranične oblasti sa Ukrajinom, saopštio je portparol Pentagona.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je naložio trupama da se vrate u svoje domaće baze, što za nas znači potpuno povlačenje svih snaga koje su raspoređene na ukrajinskoj granici. To još nismo vidjeli", izjavio je u utorak admiral američke mornarice Džon Kirbi, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, u toj oblasti se i dalje nalaze desetine hiljada ruskih vojnika, koji cirkulišu između baza u blizini granice.

Kirbi je, takođe, saopštio da će američka krstarica "Ju-es-es Vela Golf" ući u Crno more kasnije ove nedjelje u okviru niza vojnih poteza koje SAD čine kako bi uvjerile evropske saveznike u američku posvećenost njihovoj bezbjednosti usred tenzija oko Ukrajine.

Duž granice sa Ukrajinom raspoređno je 40.000 ruskih vojnika, prema procjenama zvaničnika NATO, navodi američka agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da vojne jedinice rasturaju svoje kampove u pograničnom regionu i pripremaju se za odlazak.

Putin je u ponedjeljak naložio povlačenje ruskih trupa u cilju, kako se činilo, ublažavanja tenzija sa Zapadom, podsjeća AP uz zaključak da bi, ukoliko se potvrdi, takvo povlačenje ublažilo strahove da se Kremlj priprema za napad na istočnu Ukrajinu, zaključuje američka agencija.

Bonus video: