Gasprom nastavlja snabdijevanje evropskih potrošača

Predstavnici Gasproma uvjerili su evropske potrošače da će nastaviti da ih snabdijevaju, nakon što je Rusija ranije zaprijetila da će u junu obustaviti isporuke
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2014. 08:04h

Najveća svjetska kompanija u sektoru vađenja i prodaje zemnog gasa, Gasprom, nastaviće da snabdijeva evropske potrošače tim energentom.

Predstavnici Gasproma uvjerili su evropske potrošače da će nastaviti da ih snabdijevaju, nakon što je Rusija ranije zaprijetila da će u junu obustaviti isporuke tranzitnoj zemlji Ukrajini, zbog neplaćanja, prenosi Tanjug.

“Ukoliko bude nestašica, svu krivicu treba prebaciti na Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler.

Moskva je, u ranijem sporu sa Ukrajinom, okrivila Kijev za krađu gasa i poteškoće u izvozu tog energenta.

Rusija je ranije upozorila da u junu neće snabdijevati Ukrajinu gasom ukoliko Kijev ne plati 1,66 milijardi dolara do 2. juna, čime je izazvana zabrinutost da će biti poremećaja u snabdijevanju Evrope.

“Gasprom će snabdijeti Ukrajinu s onoliko gasa koliko ona plati. Na granicu Rusije i Ukrajine poslaćemo onoliko gasa koliko Evropa treba da dobije i Ukrajina treba da ga prenese”, rekao je Miller i dodao da će Gasprom učiniti sve da evropski potrošači nemaju probleme.

Gasprom je od 1. aprila ukinuo popust i povećao cijenu gasa na 385,5 dolara, jer Kijev, uprkos dogovorima, nije plaćao dug i tekuće isporuke. Pošto je 3. aprila ukinut i popust po Sporazumu iz Harkova od 2010, dat u zamjenu za produženje perioda boravka ruske Crnomorske flote na Krimu, cijena kubnog metra gasa povećana je do 485,5 dolara.

Miller je ranije rekao da je cijena gasa formirana za Ukrajinu uz uzimanje u obzir automatskog ukidanja popusta od aprila, jer Kijev nije ispunio uslove ugovora. Prema njegovim riječima, bilo je jasno propisano da u slučaju da Ukrajina ne ispunjava obaveze, popusta na cijenu gasa u drugom kvartalu neće biti.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, u četvrtak je uputio pismo šefovima 18 država istočne i zapadne Evrope u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, gdje je, između ostalog, napisao da je za posljednje četiri godine Rusija sniženom cijenom gasa dotirala Ukrajinu sa 35,4 milijarde dolara.

Putin je predložio da se održe hitne ministarske konsultacije za usaglašavanje aktivnosti zbog stabilizovanja ukrajinske privrede i osiguranje isporuka i tranzita gasa u strogoj saglasnosti sa ugovorenim uslovima.

Bonus video: