Litvanija zabranila prodaju energetskih napitaka mladima

"Po našim istraživanjima, većina drugih zemalja dala je samo preporuke, ali ne i zabranu"
1 komentar(a)
Energetsko piće, Foto: Shutterstock
Energetsko piće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2014. 13:08h

Litvanija je danas odlučila da, iz zdravstvenih razloga, zabrani prodaju energetskih napitaka maloljetnicima čime je postala prva zemlja u okviru EU koja je uvela takvu mjeru.

Nova mjera će stupiti na snagu u novembru, odlučio je litvanski parlament u kojem je 88 od 96 prisutnih poslanika podržalo tu inicijativu, dok je osam bilo uzdržano. Ministarstvo zdravlja ukazalo je da zabrana predstavlja presedan u okviru EU gdje većina zemlja samo preporučuje maloljetnicima da ne piju takve napitke.

"Po našim istraživanjima, većina drugih zemalja dala je samo preporuke, ali ne i zabranu", rekao je zvaničnik tog ministarstva Almantas Kranauskas.

"Nadam se da će ovo poslužiti kao podsticaj drugim zemljama. Mnoge od njih i dalje oklijevaju, možda pod uticajem industrije energetskih napitaka", dodao je on.

Korišćenje energetskih napitaka može izazvati zavisnost i hiperaktivnost zbog velike koncentracije šećera, kofeina i drugih sastojaka koje ti napitci sadrže, objasnio je Kranauskas, dodavši da neki naučnici upozoravaju da ti napitci mogu podstaći mlade i da probaju drogu.

Bonus video: