Papa se u Irskoj susreo sa osam žrtava zlostavljanja: "Izvinio se za ono što se događalo"

Papa je na početku posjete Irskoj izjavio da se stidi neuspjeha Rimokatoličke crkve da odgovori na "gnusne zločine" pojedinih sveštenika koji su seksualno zlostavljali maloljetnike
55 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2018. 20:24h

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja susreo se danas sa osam žrtava zlostavljanja u Irskoj, saopštio je portparol Vatikana.

Susret je trajao 90 minuta, a među žrtvama sa kojima se papa susreo bili su Mari Kolins i Pol Redmond, dvoje glavnih aktivista, prenijela je agencija Rojters.

Papa je u dvodnevnoj posjeti Irskoj, što je prva posjeta pape od 1979. godine.

Redmond, koji je rođen u jednom od irskih "domova za majke i bebe", a koje je vodila crkva i koji je sa 17 dana usvojen, naveo je u saopštenju da je sastanak bio srdačan i da se papa izvinio za ono što se događalo u Irskoj.

Papa Franjo je ranije danas na početku posjete Irskoj izjavio da se stidi neuspjeha Rimokatoličke crkve da odgovori na "gnusne zločine" pojedinih sveštenika koji su seksualno zlostavljali maloljetnike.

Poglavar Rimokatoličke crkve, Franjo stigao je danas u posjetu Irskoj gdje će biti održan Svjetski susret porodica.

Irski premijer Leo Varadkar prethodno je upozorio papu da preduzme mjere protiv sveštenika koji su umiješani u zlostavljanje djece i zataškavanje tih slučajeva.

Papa Franjo je, u nastojanju da odgovori na kritike zbog skandala u vezi sa zlostavljanjem, ukazao na mjere koje je preduzeo njegov prethodnik, papa Benedikt Šesnaesti kao odgovor na krizu, međutim Benedikt nikada nije priznao ulogu Vatikana u "podsticanju kulture prikrivanja", navela je agencija AP.

Franjo takođe nije naveo detalje o mjerama koje će preduzeti za sankcionisanje sveštenika, dodaje agencija.

Papa Franjo je kazao da je neuspjeh Rimokatoličke crkve da na adekvatan način odgovori na te "gnusne zločine" s pravom "izazvao gnijev" i predstavlja i dalje "izvor patnje i sramote".

Očekuje se da će se papa sastati sa žrtvama tokom svoje 36-časovne posjete Irskoj, piše AP.

Bonus video: