STRADALI RUDARI

Tragedija u Turskoj: Male šanse da ima preživjelih

Turska opozicija optužuje vlast da je odbila zahtjev za sprovođenje parlamentarne istrage o bezbjednosti u rudnicima
13 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 18:42h

Sve je manje nade da ima preživjelih u rudniku uglja na zapadu Turske, gdje je potvrđeno da je stradalo 245 radnika a za još 120 se strahuje da su ostali zarobljeni nakon najteže industrijske katastrofe koja je pogodila ovu zemlju.

Nezadovoljstvo zbog smrtonosnog požara u rudniku u gradu Soma, oko 480 kilometara jugozapadno od Istanbula, zahvatilo je cijelu zemlju koja posljednjih deset godina bilježi brzi ekonomski rast ali i dalje ima jedan od najgorih učinaka na svijetu kada je u pitanju bezbjednost na radnom mjestu. Opozicija okrivljuje vladu premijera Tajipa Erdogana za ignorisanje bezbjednosnih upozorenja.

„Mi kao zemlja od 77 miliona stanovnika suočavamo se sa velikim bolom“, kazao je Erdogan nakon što je posjetio mjesto tragedije. Međutim, zauzeo je odbrambeni stav kada mu je upućeno pitanje da li su u rudniku bile sprovedene sve mjere predostrožnosti. „Eksplozije poput ove događaju se stalno. Ovo nije nešto što se ne dešava i u drugim djelovima svijeta“, kazao je on.

Usljed požara koji je u utorak oko 15 časova izbio u rudniku nestala je struja i zatvorena su okna za ventilaciju i liftovi. Spasilačke ekipe su tokom noći upumpavale kiseonik u rudnik kako bi pokušali da održe u životu rudare koji su ostali zarobljeni. Hiljade članova porodica i kolega okupili su se ispred gradske bolnice u iščekivanju informacija o voljenima.

„Ne znamo ništa ni o jednom od njih, nema ih među povrijeđenima, niti među stradalima“, kazala je jedna žena čija su dva nećaka radila u rudniku zajedno sa sinovima dvoje njenih komšija. „Takav je posao ovdašnjih ljudi, rizikuju živote za dva centa“.

Požar je izbio za vrijeme vrijeme smjene, zbog čega je teško utvrditi koliko je tačno rudara ostalo zarobljeno. Turski ministar energetike Taner Jildiz kazao je prekjuče da je u trenutku nesreće u rudniku bilo 787 radnika. Iz kompanije koja upravlja rudnikom saopšteno je da je spašeno skoro 450 rudara, a da su žrtve stradale od trovanja ugljenmonoksidom.

Prvi izvještaji ukazuju da je do požara došlo zbog kratkog spoja na električnim instalacijama, ali je Mehmet Torun član upravnog odbora, kazao da se neiskorišteni ugljeni sloj zagrijao, izbacijući ugljenmonoksid kroz tunele i galerije rudnika.

„Provjetravaju okna ali ugljenmonoksid ubija za tri do pet minuta“, kazao je on za Rojters. „Ukoliko se ne dogodi veliko čudo, u ovom trenutku ne očekujemo da iko izađe živ“.

Ova katastrofa je naglasila loš učinak Turske kada je u pitanju bezbjednost radnika i obnovila pozive opozicije da se sprovede istraga o padu bezbjednosnih standarda u nekada državnim rudnicima. Međunarodna radnička organizacija rangirala je 2012. Tursku na treće mjesto na svijetu po broju stradalih radnika.

U Istanbulu, policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala nekoliko hiljada demonstranata, od kojih su su pojedini nosili rudarske kape i tražili ostavku vlade. Do sukoba sa demonstrantima došlo je i u Ankari i drugim gradovima.

Galerija