Erdogan napao predsjednika Unije turskih advokata

Fejzioglu je i ranije kritikovao Erdoganovu vladu zbog krivičnog gonjenja njegovih političkih protivnika
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2014. 15:31h

Ljutiti turski premijer Redžep Tajip Erdogan napao je danas tokom jedne proslave u Ankari šefa udruženja turskih advokata, optuživši ga za nepristojnost zbog predugačkog govora u kojem je kritikovao vlast.

Predsjednik Unije turskih advokata Metin Fejzioglu je kritikovao način na koji je vlada 2011. reagovala na zemljotres u jugoistočnoj provinciji Van, kada ga je Erdogan prekinuo, skočivši sa stolice i optuživši ga da je njegov govor politički i pun neistina i pitajući se kako je moguća takva nepristojnost, prenosi Rojters.

Fejzioglu nije prekinuo svoj govor, kojim je prekršio protokol jer je pričao više od sata. Poslije svog gnijevnog ispada Erdogan je napustio salu. Ovu scenu je prikazala televizija CNN Turk.

Fejzioglu je i ranije kritikovao Erdoganovu vladu zbog krivičnog gonjenja njegovih političkih protivnika.

Prošlog mjeseca Erdogan je na jednoj proslavi ćutke istrpio govor predsjednika Ustavnog Suda Turske Hašima Kiliča, koji je napao vladu zbog preterane kritičnosti prema njegovom sudu.

Mada još nije zvanično potvrđeno, očekuje se da će se Erdogan, koji je već treći put premijer, kandidovati za predsjednika Turske na izborima u avgustu.

Iako je to zvanično pretežno ceremonijalno zvanje, ono je u Turskoj najprestižnije još od doba kada je taj položaj zauzimao “otac turske nacije” Mustafa Kemal Ataturk.

Kandidovanje će uslijediti nakon najteže godine u Erdoganovoj karijeri, u kojoj su zabilježeni najveći antivladini protesti za više decenija protiv autoritarizma i korupcije, u koju su, kako tvrdi opozicija, uključeni i najbliži Erdoganovi saradnici i članovi porodice.

Bonus video: