Španija izlazi iz petogodišnje recesije

Naime, proizvodnja trajne potrošačke robe, kao automobila ili frižidera, u martu je pala 4,8 odsto, dok je proizvodnja potrošne robe, poput hrane, porasla 0,8 odsto
0 komentar(a)
Madrid Španija, Foto: Beta/AP
Madrid Španija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2014. 08:53h

Španske fabrike postepeno podižu proizvodnju, kao odgovor na oklijevajući oporavak privrede posle višegodišnje recesije, pokazali su zvanični podaci.

Fabrike u Španiji su u martu povećale proizvodnju 0,6 odsto na godišnjem nivou, što je peti uzastopni mjesec rasta industrijske proizvodnje u španskoj privredi, koja je sredinom 2013. godine izašla iz petogodišnje recesije, prenio je Frans pres.

Uprkos blagom privrednom rastu, Španija i dalje osjeća posljedice pucanja mehura nekretnina iz 2008. godine, koji je uništio na milione radnih mjesta, dok je u prvom kvartalu ove godine, stopa nezaposlenosti porasla na skoro 26 odsto.

Naime, proizvodnja trajne potrošačke robe, kao automobila ili frižidera, u martu je pala 4,8 odsto, dok je proizvodnja potrošne robe, poput hrane, porasla 0,8 odsto.

Proizvodnja opreme, uključujući različitih mašina, porasla je tri odsto, a poluproizvoda koji se koriste u prerađivačkoj industriji, poput tekstilne i industrije hemikalije, skočila je 1,7 odsto.

Bonus video: