Lavrov: Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi

Lavrov je rekao i da Rusija neće dozvoliti da se "gurnu pod tepih" činjenice o tragediji u Odesi
36 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2014. 10:00h

U Evropi se mnogo godina zatvaraju oči na preporod ideologije fašizma, izjavio Sergej Lavrov, navodeći i da je tragedija u Odesi od 2. maja čist fašizam.

"Nećemo dozvoliti obnavljanje fašizma u Evropi i tim prije u Rusiji", rekao je šef ruske diplomatije prilikom svečanog polaganja cvijeća kod memorijalne ploče posvećene službenicima Ministarstva inostranih poslova bivšeg SSSR-a, poginulih u Drugom svjetskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Lavrov je rekao i da Rusija neće dozvoliti da se "gurnu pod tepih" činjenice o tragediji u Odesi, kao "što to pokušava da uradi vladajuća koalicija" u Ukrajini, skrivajući rezultate istrage od javnosti.

"Dugo godina u Evropi zatvaraju oči na to da ideologija (fašizma) zadobija nove pristalice, kako njihovi usmjerivači vrbuju nove sljedbenike, organizuju marševe u čast bivših esesovaca, koji su u Nirnberškom procesu priznati za zločince", rekao je ruski ministar inostranih poslova a prenosi Itar-Tas s.

Prema Lavrovljevim riječima, akteulni događaji u Ukrajini "nisu prosto marševi sa parolama koje opjevavaju nacističke zločince, to je - fašizam uživo". "Dan pobjede za nas je svetinja. Svake godine značaj tog praznika jača. Ljudske uspomene osjećanje zahvalnosti i neprocjenjivog duga dopunjava praktičan zadatak nedopuštanja preporoda u Evropi, u cijelom svijetu, ideologije fašizma", rekao je Lavrov obraćajujći se veteranima Ministarstva.

U crnomorskom lučkom gradu Odesi u Ukrajini u masovnim sukobima 2. maja stradalo su desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti - "antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli radikali Desnog centra i njihove pristalice, podsjećaju ruske agencije.

Prema odeskoj upravi MUP, poginulo je najmanje 46 osoba a povrijeđeno je više od 200. Uništen je i kamp sa šatorima na trgu Kulikovo polje, gdje su prikupljani potpisi za održavanje referenduma o federalizaciji Ukrajine i davanju statusa zvaničnog jezika ruskom.

Bonus video: