Putin potpisao zakone o kažnjavanju za masovne nerede

Ruski predsjednik je, takođe, odobrio strožiju kontrolu blogera, među kojima su i oni koji su postali lideri opozicije
35 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2014. 19:38h

Dok su sve oči uprte u Ukrajinu, predsjednik Rusije Vladimir Putin u tišini donosi zakone kojima, kako kažu njegovi oponenti, ojačava svoju poziciju u borbi protiv disidenata u Rusiji, navodi Rojters.

Putin je danas potpisao zakone koji predviđaju oštrije kazne za one koji učestvuju u neredima, a uvedena je i doživotna zatvorska kazna za različita "teroristička" krivična djela, prenosi britanska agencija.

Ruski predsjednik je, takođe, odobrio strožiju kontrolu blogera, među kojima su i oni koji su postali lideri opozicije, koristeći internet za širenje kritičkih tekstova protiv predsjednika, kao i za organizovanje protesta.

"Sve ovo pooštravanje će biti upotrebljeno samo u političke svrhe", izjavio je Dmitrij Gutkov, član parlamenta koji je učestvovao u organizaciji protesta protiv Putina, održanih u nekoliko gradova tokom zime 2011. i 2012. godine.

Novim zakonima se, takođe, daju dodatna ovlašćenja Federalnoj službi bezbjednosti koju je nekada vodio i sam Putin.

Ipak, iako ima mnogo nezadovoljnih ovim najnovijim zakonskim merama koje ograničavaju slobodu kritičke misli i akcije, Putin je nedavnim pripajanjem Krima Rusiji zadobio simpatije onih koji podržavaju tu vrstu odlučnosti, tako da se njegov rejting trenutno popravio i on je sada popularniji nego što je bio do nedavno.

Bonus video: