Carev: Donjeck i Lugansk neće izbore

Carev je rekao da već sljedeće sedmice može početi proces formiranja Novorosije...
58 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2014. 19:06h

Poslanik ukrajinske skupštine Oleg Carev izjavio je da će žitelji Donjecke i Luganske oblasti bojkotovati predsjedničke izbore u Ukrajini, zakazane za 25. maj.

Carev je najavio i mogućnost formiranja Novorosijske Republike.

"Biračka mjesta neće biti otvorena ni u Donjeckoj, ni u Luganskoj oblasti", rekao je Carev u intervjuu ruskom TV kanalu "Rosija-24", a prenose RIA Novosti.

Agencija podsjeća da su ranije pristalice federalizacije Ukrajine u te dvije oblasti odlučile da sprovedu referendum o statusu regiona, planiran za isti dan - 11. maj.

Carev je rekao da već sljedeće sedmice može početi proces formiranja Novorosije.

"Ukoliko žitelji Luganske i Donjecke oblasti podrže ovo pitanje, naš pokret Jugoistok obratiće se svim drugim jugoistočnim regionima da krenu istom procedurom i formiraju novu federativnu tvorevinu - republiku Novorosiju", rekao je on.

Prema riječima Careva, njene granice praktički su podudarne sa Novorosijskom gubernijom, koja je postojala za vrijeme Ruske imperije i u nju bi mogle da uđu Hersonska, Nikolajevska, Odeska, Zaporožska, Dnjepropetrovska, Harkovska, Luganska i Donjecka oblast.

Lavrov: Ako Kijev želi mir, neka povuče trupe

"Rusija nema ništa sa obojenim revolucijama, pogotovo što u njima ima tragova nečega smeđeg", izjavio je danas u Beču, na samitu Savjeta Evrope, Sergej Lavrov.

Govoreći na konferenciji za novinare drugog dana sastanka ministara Savjeta Evrope, na kom je glavna tema kriza u Ukrajini, Lavrov je rekao da od dijaloga o rješenju ukrajinske krize nema ništa ukoliko se u razgovor ne uključe predstavnici opozicije.

"Još jedno okupljanje, u istom formatu, bez prisustva opozicije aktuelnom režimu Ukrajine za pregovaračkim stolom teško da će promijeniti išta. Moguće je naravno nastaviti istim ovim putem, ali ćemo se samo vrtjeti u krug i ponavljati kako bi trebalo da se primijeni sve što smo se dogovorili", rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije dodaje i da konačnog usjpeha dijaloga nema ukoliko Ukrajina ne povuče trupe sa istoka Ukrajine, gdje je u toku ofanziva vojske protiv proruski orijentisanih pobunjenika. "Rusija je ubijeđena da postoji način da se kriza okonča, ali on se nalazi isključivo u mirnom dijalogu... Kijev mora da povuče sve svoje trupe ukoliko želi mirno rješenje", rekao je Lavrov.

On takođe kaže da je jasno svima da niko osim Ukrajinaca ne može da riješi ovaj problem.

Ukrajinski parlament iza zatvorenih vrata

Ukrajinski parlament danas zasijeda iza zatvorenih vrata, dan pošto su u sukobima u okolini Slavjanska poginula četiri ukrajinska vojnika, a 30 ih je ranjeno.

Kriza u Ukrajini je glavna tema današnjeg sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope u Beču, kojem prisustvuju ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Andrej Deščicja.

Sastanku će prisustvovati i britanski šef diplomatije Vilijem Hejg koji će tokom večeri otići u Kijev gdje će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima.

Juče su nastavljeni sukobi u predgrađu Slavjanska, gdje su stradale četiri osobe.

Prema saopštenju ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, pobunjenici stanovnike koriste kao živi štit, i podmeću požare po kućama kod Slavjanska, uporištu proruskih pobunjenika.

Jedan helikopter ukrajinskih snaga oboren je teškim naoružanjem, a prema izvještaju ministarstva odbrane, piloti su preživjeli.

To je od početka sukoba četvrta oborena letilica ukrajinskih snaga.

Juče je objavljeno i da je Ukrajina poslala jedinice nacionale garde u Odesu, gradu u kojem je u petak došlo do žestokih sukoba između pristalica ukrajinskih vlasti i proruskih aktivista.

U požaru koji je potom izbio u Domu sindikata, stradalo je 42 osobe.

Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, SAD su juče izrazile "ekstremnu zabrinutost", a Rusija je upozorila da je kriza u Ukrajini prijetnja za mir i stabilnost u Evropi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ponudio je da posreduje u rješavanju ukrajinske krize.

Njemačka vlada: Ne putujte u Ukrajinu

Njemačka vlada savjetovala je svojim građanima da napuste istočnu i južnu Ukrajinu a šef diplomatije ocjenjuje da se ta zemlja nalazi na korak od vojne konfrontacije.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova je time pooštrilo svoja prethodna saopštenja o uslovima putovanja u Ukrajinu i sada savetuje građanima, a pre svega, novinarima, da napuste istočnu i južnu Ukrajinu.

"Povodom najnovijih događa mora se poći od toga da se predstavnici medija nalaze u opasnosti da ih separatističke snage uhapše ili zadrže'', saopšitlo je ovo Ministarstvo i, takođe, savetovalo da se ne putuje na Krim.

Šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da se ta zemlja nalazi samo ''nekoliko koraka'' udaljena od vojne konfrontacije. Štajnmajer je u evropskim medijima ''El Pais'', ''Le Monde'', La Republika' i ''Gazeta Wyborza'' upozorio na rastuću opasnost i otvoreni vojni konflikt.

''Krvave slike iz Odese pokazuju nam da smo samo nekoliko koraka udaljeni od vojne konforntacije....ukrajinski konflikt je dobio na brzini i težini, kakvu mi pre kratkog vremena nismo smatrali mogućom....moraju se preduzeti sve mere, kako bi se jedan novi hladni rat sprečio....'', prenose nemački mediji Štajnmajerova upozorenja u evropskim listovima.

Štajnmajer se u cilju rešavanja ukrajinske krize založio za jednu novu konferenciju u Ženevi, što je u medjuvremenu, podržala i kancelar Angela Merkel.

"Sve drugo bi bilo neodgovorno, pošto bi značilo nove žrtve'', rekao je Štajnmajer juče televiziji ARD, zalažući se za novi sastanak u Ženevi i jacanje uloge Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Hejg: Rusija hoće da ugrozi izbore. Oland: Zavladaće haos

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg optužio je danas Rusiju da pokušava da ugrozi održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini, zakazanih za 25. maj.

"Čini se da Rusija ima namjeru da spriječi i da omete održavanje tih izbora", rekao je Hejg novinarima u Beču, gdje se danas održava sastanak Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji će uglavnom biti posvećen situaciji u Ukrajini.

Hejg je izrazio nadu da će sa sastanka u Beču biti poslata poruka da izbori u Ukrajini treba da se održe, a slična očekivanja iskazao je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Deščicja.

Moskva, međutim, ne priznaje novu vladu u Kijevu i ranije je ocijenila da bi održavanje izbora, u kontekstu aktuelne situacije, bilo besmisleno.

Hejg će tokom večeri otići u Kijev gdje će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland ocijenio je danas da će, ukoliko u Ukrajini ne budu održani izbori, tamo zavladati "haos", i da postoji opasnost od izbijanja građanskog rata.

On je dodao da cijela Evropa i SAD treba da sankcijama izvrše pritisak na Rusiju, kako ta zemlja ne bi sprečavala održavanje izbora.

Galerija

Bonus video: