Češka: Raste broj internet napada na Jevreje

Nezavisno od internet napada, u izvještaju se ukazuje da antisemitizam u Češkoj ostaje na relativno niskom nivou
8 komentar(a)
Izrael, kompjuter, Foto: Shutterstock
Izrael, kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2014. 19:25h

Napadi na Jevreje preko interneta u znatnom su porastu već drugu godinu zaredom, pokazala je nova studija praške jevrejske zajednice, objavljena danas.

Prema godišnjem izvještaju o antisemitizmu, broj internet napada, uključujući tekstove, fotografije i video materijale, skočio je na 156 u 2013, sa 82 u 2012.

Navodi se da je jedan od razloga za te napade i proizraelski stav češke vlade.

Antisemitski materijali uključuju, između ostalog, uvrede, podršku i opravdavanje ubijanja Jevreja, njihovu demonizaciju, poricanje holokausta, i nepriznavanje legitimiteta države Izrael.

Nezavisno od internet napada, u izvještaju se ukazuje da antisemitizam u Češkoj ostaje na relativno niskom nivou, sa jednim fizičkim napadom zabilježenim prošle godine, i tri napada na imovinu Jevreja.

Zaključuje se da je situacija u Češkoj, kada se radi o antisemitizmu, "mirna", u poređenju sa drugim evropskim zemljama, poput Mađarske i Francuske.

Takođe danas, policija je saopštila da je rasturila češki ogranak navodne ruske neonacističke organizacije, poznate pod imenom "Odinova omladina".

Portparolka policije je navela da je taj lokalni ogranak uspostavio 21-godišnji stranac neutvrđenog porijekla, i da je pet ljudi povezanih sa njim pod istragom.

Ukoliko im bude suđeno i ako budu osuđeni za rasizam, prijeti im zatvorska kazna od pet godina.

Bonus video: