U Odesi na silu oslobođeni zatvorenici, najavljen marš na Kijev

Napadači naoružani palicama, najprije su probili kapiju s dva kamiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 17:58h

Više od 2.000 pripadnika proruskih snaga u nedjelju je napalo sjedište policije u Odesi, gradu na jugu Ukrajine, gdje je u petak poginulo četrdeset ljudi, uglavnom iz tog tabora, prenosi agencija AFP, pozivajući se na svog reportera.

Napadači naoružani palicama, najprije su probili kapiju s dva kamiona.

Pod njihovim pritiskom, pušteni su na slobodu njihovi istomišljenici uhapšeni u petak poslije smrtonosnog sukoba proruskih snaga i pristalica jedinstvene Ukrajine. Masa je pred policijsku zgradu došla sa zastavama Rusije i pravoslavnim ikonama, porazbijala prozore zgrade i vozila policije, ali nisu uspjeli da probiju ojačana vrata zgrade iza kojih su se sakrili policajci.

Poslije nekog vremena policajci su najavili puštanje desetak pritvorenika koji su potom izašli, a masa ih je dočekala sa oduševljenjem. Opsada policijske stanice je popustila, ali masa se samo povukla nekoliko stotina metara niz ulicu.

Separatisti su najavili i da će marširati na glavni grad Ukrajine, Kijev.

Jacenjuk: Masakr je dio ruskog plana za uništenje Ukrajine

Nasilje u Odesi sa četrdeset mrtvih u petak, dio je "ruskog plana za uništenje Ukrajine", izjavio je u nedjelju premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

"To što se dogodilo u Odesi, dio je plana Ruske Federacije da uništi Ukrajinu i ukrajinsku državu", rekao je on na konferenciji za novinare u Odesi, poslije niza sastanaka s lokalnim vlastima i udruženjima građana.

"Rusija je ovdje poslala ljude da izazovu haos, ali zemlja se mora ujediniti i pomiriti da teroristima koje Moskva podržava, ne bi dala mogućnost da podijele naš narod", rekao je Jacenjuk.

"Cilj Rusije je da se ono što se dogodilo u Odesi, ponovi na istoku zemlje", ocijenio je premijer. "To je plan koji profesionalci finansiraju i organizuju radi manipulisanja običnim ljudima, a naše jedinstvo će biti najbolji odgovor tim teroristima".

Jacenjuk je objavio da su posle masakra od 2. maja svi visoki gradski policijski zvaničnici otpušteni i da će biti zamijenjeni drugima, jer nisu uspjeli u svom zadatku. U crnom odjelu i s crnom kravatom u znak žalosti, Arsenij Jacenjuk je izrazio saučešće porodicama žrtava i obećao da će "pravosuđe pokrenuti istragu da bi se utvrdilo ko nije izvršio svoju dužnost".

Po policiji, 42 čovjeka su u petak poginula u Odesi tokom sukoba pristalica jedinstvene Ukrajine i pro-ruskih separatista. Među njima su i desetine pripadnika pro-ruskih snaga. Po izvještaču AFP, nasilje je počelo kada je nekoliko stotina pro-ruskih separatista napalo povorku pristalica proevropskih vlasti u Kijevu, a zatim se zabarikadiralo u Domu sindikata gdje je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubrzo izbio požar. Ima izvještaja da su zgradu zapalile pristalica proevropskih vlasti u Kijevu.

Čurkin: Fašisti spaljivali ljude

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin napisao na svom Tviter nalogu da su u Odesi ljude spaljivali fašisti, a ne Ukrajinci, prenijela je RIA Novosti.

"Kada ljude spaljuju, teško je reći da su svi isti, da je ista krv, da su Ukrajinci. Ne, oni koji su spaljivali ljude nisu Ukrajinci. To su fašisti", napisao je ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, situacija u Ukrajini je izuzetno nestabilna i potrebno je sprovesti detaljnu istragu onoga što se dešava na jugoistoku te zemlje.

"Na putevima Ukrajine danas idu mladići sa automatima i grubo pljačkaju svoj narod. U gradovima cijveta reket. Nestalo je upravljanje zemljom", naveo je Čurkin.

Galerija

Bonus video: