Švajcarska: Čeka se epilog zavjere koja datira od 1953.

"Zavjera oko utaje poreza datira još od 1953. i uključuje dvije generacije utajivača iz SAD, uključujući one koji su naslijedili tajne račune"
1 komentar(a)
Kredi suise, banka, Foto: Beta/AP
Kredi suise, banka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2014. 10:38h

Američki državni tužilac Erik Holder sastao se sa švajcarskom ministarkom finasija Evelin Vidmer-Šlumf u vrijeme istrage oko švajcarskih banaka.

Podsjetimo, banke su pod lupom zbog toga što su pomagale svojim američkim klijentima da izbjegnu plaćanje poreza kod kuće.

Američki zvaničnici nisu iznosili detalje sastanka, ali su rekli da se, između ostalog, razgovaralo o istrazi povezanom sa bankom Kredi Svis, koja pregovara sa američkim Ministarstvom pravde u cilju vansudskog poravnanja oko uloge te banke u spornom pomaganju Amerikancima da utaje porez.

Kazna za Kredi Svis bi, prema izvještajima američkih medija, mogla da premaši 780 miliona dolara, koliko je 2009. platila još jedna švajcarska banka, UBS. Kredi Svis je u aprilu naveo da je odvojio 476 miliona dolara u vidu rezervi za eventualno poravnanje sa američkim vlastima.

"Zavjera oko utaje poreza datira još od 1953. i uključuje dvije generacije utajivača iz SAD, uključujući one koji su naslijedili tajne račune", navelo je američko Ministarstvo pravde u julu 2011.

Kredi Svis je jedna od 14 švajcarskih banaka protiv kojih su američke vlasti pokrenule krivične istrage zbog navodnog prihvatanja milijardi neprijavljenih dolara od američkih građana. Prošle nedjelje je vlasnik švajcarskog poverilačkog društva u Njujorku Jozef Dorig priznao da je pomagao banci Kredi Svis da omogući američkim klijentima da sakriju novac na tajnim švajcarskim računima u periodu od 1997. do 2011.

Izvještaj američkog Senata je u februaru pokazao da je Kredi Svis u jednom trenutku držao između 10 i 12 milijardi mahom neprijavljenim dolara na računima 22.000 američkih klijenata.

Bonus video: