Savjet bezbjednosti UN vanredno zasijeda zbog Ukrajine

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je uoči sjednice da će zatražiti "hitan prekid nasilja"
3 komentar(a)
Ukrajina vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Ukrajina vojska Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2014. 20:08h

Savjet bezbjednosti UN počeo je večeras, na zahtjev Rusije, 13. vanrednu sjednicu o krizi u Ukrajini, zbog sve veće eskalacije nasilja u toj zemlji.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je uoči sjednice da će zatražiti "hitan prekid nasilja" u Ukrajini.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti takođe rekao da su vlasti u Kijevu uništile posljednju nadu u realizaciju sporazuma iz Ženeve od 17. aprila o rješenju ukrajinske krize.

Režim u Kijevu, ohrabren zapadnim sponzorima, pribjegao je masivnoj upotrebi vojne sile i na taj način doslovno ubio posljednju nadu u ostvarenje Ženevskog sporazuma, rekao je Čurkin.

Oni koji su dali i izvršili kriminalna naređenja o otpočinjanju krvoprolića snosiće punu odgovornost pred ukrajinskim narodom, naglasio je on i upozorio protiv bilo kakvog spoljnjeg miješanja u razvoj dogadjaja u Ukrajini.

Britanski ambasador u UN Mark Lajal-Grant pozvao je Rusiju da se "uzdrži od zapaljive retorike i propagande i da se posveti deeskalaciji opasne situacije".

On je dodao da "mirni aktivisti" kako ih Rusija naziva, nemaju sredstva da sruše ukrajinske helikoptere, prenio je AFP.

Današnja sjednica druga je u ovoj nedjelji, a prethodna je takođe bila sazvana na zahtjev Rusije

Francuski ambasador Žerar Aro uzvratio je da je upravo "Rusija poslala bande siledžija na Ukrajinu... a sada je ođednom otkrila da bi ta mješavina mogla da izmakne kontroli".

Današnja sjednica druga je u ovoj nedjelji, a prethodna je takođe bila sazvana na zahtjev Rusije.

Izgledi da Savjet donese neku konkretnu odluku o nekoj akciji povodom krize vrlo su mali, pošto i Rusija i zapadne sile koje, s druge strane, podržavaju vlasti u Kijevu, imaju pravo veta.

Bonus video: