Njemačka vlada ne želi da Snouden svjedoči povodom špijuniranja

Prošlog juna njemačko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo Snoudenov zahtjev za azil...
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 13:34h

Njemačka vlada ne želi da Edvard Snouden lično svjedoči u toj zemlji o špijuniranju NSA, jer bi to izazvalo zategnutost u odnosima sa SAD, piše Gardijan.

Nemačka vlada je blokirala mogućnost da bivši obavještajac NSA Edvard Snouden lično iznese dokaze pred parlamentarnom komisijom, koja vodi istragu o špijuniranju američke obavještajne službe, prenosi B92.

Ovo je objavljeno nekoliko sati prije nego što će se njemačka kancelarka Angela Merkel sastati sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

U pismu upućenom članovima parlamentarnog tijela koje se time bavi, zvaničnici su poručili da bi se lični poziv za američkog uzbunjivača "kosio sa političkim interesima Federativne Republike“, kao i da bi izazvao "ozbiljnu i trajnu nategnutost u odnosima SAD i Njemačke", prenosi britanski Gardijan.

Prošlog juna njemačko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo Snoudenov zahtjev za azil, jer nije podnijet lično, na tlu Njemačke. Da je Snouden pozvan za svjedoka, on bi tada taj uslov mogao da ispuni.

Portparol kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, u petak je izjavio da, iako je Berlin prošle godine insistirao na bilateralnom sporazumu sa SAD o "nešpijuniranju", konkretni rezulatati se ne mogu očekivati tokom ove posjete Angele Merkel Americi.

U utorak su njemački vladini zvaničnici potvrdili da će Merkelova pokrenuti pitanje špijuniranja NSA tokom njenog sastanka sa Obamom, koji će trajati, kako je planirano – četiri sata.

Ipak, situacija u Ukrajini i transatlantski trgovinski sporazum biće dominantne tačke dnevnog reda, prenosi Gardijan.

Galerija

Bonus video: