Sukobi policije i demonstranata, zabranjen skup za 1. maj

Hiljade demonstranata okuplja se u različitim dijelovima Istanbula radi obilljžavanja 1. maja, uprkos zabrani vlade o održavanju protesta na trgu Taksim
102 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 11:43h

Turska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je danas u Istanbulu stotine demonstranata koji su pokušali da se, uprkos zabrani vlasti skupova povodom 1. maja, Međunarodnog dana rada, okupe na trgu Taksim.

Policajci su uz pomoć vodenih topova rastjerali grupu demonstranata koja je pokušala da probiju policijske barikade u četvrti Bešiktaš, kako bi stigla do obližnjeg trga Taksim.

Hiljade demonstranata okuplja se u različitim dijelovima Istanbula radi obillježavanja 1. maja, uprkos zabrani vlade o održavanju protesta na trgu Taksim.

Foto: Reuters

Trg Taksim tradicionalno je mjesto okupljanja demonstranata koji protestuju protiv turske vlade, a 1. maj u Turskoj ima i posebno značenje zbog napada iz 1977. kada je na tom trgu pucnjevima iz obližnje zgrade ubijeno 34 ljudi.

Neki stanovnici koji žive u blizini Taksima zbog suzavca su evakuisani iz svojih domova, a porodice su, prema pisanju Jutarnjeg lista, viđene kako bježe s bebama u naručju.

Demonstranti su na policijske barikade počeli da bacaju molotovljeve koktele, a policija je uzvratila gumenim mecima. Jedna osoba je povrijeđena prilikom incidenta.

I park Gezi u Istanbulu štiti oko 30 specijalnih jedinica, a pored parka stoje i oklopna vozila. Policija ne dozvoljava novinarima fotografisanje kao ni snimanje kamerom.

U ostatku Turske sindikalna okupljanja i protesti prolaze mirno i bez uplitanja policije.

Galerija

Bonus video: