Jacenjuk: Rusi provociraju Ukrajinu da bi započela rat

"Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO-a i oni će biti razmijenjeni za naše zatvorenike"
89 pregleda 79 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 16:50h

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk je saopštio danas da su ruski vojni avioni tokom protekle noći upadali u ukrajniski vazdušni prostor sedam puta.

"Jedini razlog za to je da se isprovocira Ukrajina da započne rat", istakao je Jacenjuk na konferenciji za štampu u Rimu, nakon susreta sa papom Franjom, prenosi AFP.

Ukoliko Rusija pošalje trupe u Ukrajinu pod plaštom mirovnih operacija, Ukrajina će se boriti, saopštio je danas vršilac dužnosti ministra odbrane Mihailo Koval.

"UN nisu dale takav mandat (za mirovne operacije) Rusima", napominje Koval, dodajući kako je "svima već dosta ruskih igara oko održavanja mira", prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihailo Koval rekao je da će oružane snage te zemlje pokrenuti vojne operacije ukoliko Rusija pošalje vojsku pod okriljem mirovne misije.

"UN nisu odobrile sličan mirovni mandat Rusima. Ukoliko dođu, pokrenućemo borbene operacije", izjavio je Koval lokalnim medijima.

Ukrajinske vlasti su 15. aprila počele specijalnu bezbjednosnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, gdje od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Timošenko: Ukrajina mora u NATO

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da Ukrajina "mora da bude članica NATO', kako bi se zaštitila od ruske agresije.

Timošenko, koja je jedan od kandidata za predsjedničke izbore 25. maja, rekla je u intervjuu za agenciju AP da je ranije samo manjina Ukrajinaca podržavala ulazak u NATO, da bi sada ruske agresivne akcije na istoku zemlje izazvale "fundamentalnu promjenu" u javnom mnjenju.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je sa svojim ratom protiv nas uspio da promijeni mentalitet Ukrajinaca i okrene nas u različitom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

Proruski pobunjenici: Posmatrači OEBS su NATO špijuni

Proruski pobunjenici, koji drže grupu međunarodnih posmatrača OEBS-a u istočnoj Ukrajini, optužili su ih da su "špijuni NATO-a" .

Oni su takođe naveli da ih neće pustiti na slobodu.

"Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO-a i oni će biti razmijenjeni za naše zatvorenike. Ne vidim drugi način da oni budu oslobođeni", izjavio je lider samoproglašene "Donjecke Republike" Denis Pušilin.

Kriza je eskalirala kada su proruski separatisti u istočnom gradu Slavjansk oteli autobus sa međunarodnim posmatračima. Vjeruje se da je među njima špijun iz prozapadne vlade u Kijevu, rekao je jedan od lidera separatista.

„Osobe koje su ovdje došle kao posmatrači dovele su sa sobom pravog špijuna. To nije u redu,“ rekao je Rojtersu samozvani gradonačelnik Vjačeslav Ponomarjov ispred okupirane zgrade službe bezbjednosti gdje su, kako tvrdi ukrajinska vlada, zatočeni posmatrači.

Privođenje posmatrača, koji rade za Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) sa sjedištem u Beču moglo bi pojačati pritisak zapadnih lidera na Moskvu.

Pentagon: Ruski avioni ulazili u prostor Ukrajine

Ruski borbeni avioni su u protekla 24 sata više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, kazao je portparol Pentagona.

"Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u posljednja 24 časa ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine", rekao je pukovnik Stiven Voren, prenio je AP.

On nije naveo više detalja, kao ni gdje su se ti incidenti dogodili ili o kojem tipu ruskih aviona je riječ.

Voren je pozvao Rusiju da "odmah preduzme korake ka deeskalaciji situacije".

Neimenovani američki zvaničnici su nešto ranije naveli da nije jasno kakva je namjera iza toga, ali da je moguće da su ruski avioni testirali ukrajinske radare ili su demonstrirali silu, prenosi AP.

Letovi ruskih aviona uslijedili su u trenutku pojačanih vojnih vježbi ruske strane duž ukrajinske granice , navodi AP.

U međuvremenu, Rusija je pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primjenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"To će omogućiti početak deeskalacije", navodi se u saopštenju.

Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primjenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedjelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

Galerija

Bonus video: