Polonski može da ostane u Kambodži, nema izručenja

Polonski je u januaru pušten uz kauciju poslije privremene odluke da ne bude izručen
74 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sergej Polonski, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2014. 09:12h

Vrhovni sud u Kambodži saopštio je danas da Kambodža neće izručiti Rusiji tajkuna Sergeja Polonskog protiv kojeg je Rusija podigla optužnicu za pronevjeru 175 miliona dolara. Sudija Kim Sotavi izjavio je da zakon u Kambodži ne dozvoljava izručenje pošto između Kambodže i Rusije ne postoji sporazum o ekstradiciji.

Građevinski tajkun je u junu prošle godine u Rusiji optužen za pronevjeru više od 5,7 milijardi rubalja (175 miliona dolara) od 80 građevinskih investitora. Kambodžanske vlasti su u novembru uhapsile Polonskog nakon što je izdata međunarodna potjernica za njim.

Polonski je u januaru pušten uz kauciju poslije privremene odluke da ne bude izručen. Polonski nije danas prisustvovao ročištu. Njegov branilac Benson Samaj izjavio je da Polonskom više ne prijeti izručenje i da može da ostane u Kambodži.

Polonski je bio osuđen u Kambodži na tri mjeseca zatvora, jer je u decembru 2012. godine napao posadu broda na južnoj obali Kambodže, gdje ima ostrvo. Nije izdržao kaznu jer je došlo do vansudskog poravnanja.

Ruska agencija Interfaks javila je u martu da je podignuta nova optužnica protiv Polonskog u Rusiji, ali se ne zna da li je to prenijeto kambodžanskim vlastima.

Polonski je poznat kao prvi investitor izgradnje stambeno-turističkog kompleksa na rtu Zavala kod Budve.

Sergej Polonski, u to vrijeme najmlađi ruski milijarder, počeo je 2007. godine da gradi kompleks na Zavali.

Obećavao je turistička brda i doline, a malo je šta završio. Hotel Jedro sa 27 spratova ostao je samo kompjuterska animacija, a vile nijesu završene.U Budvi je ostao zapamćen po galantnosti i spektakularnim žurkama koje su organizovali njegovi saradnici. Pošto je Miraks bankrotirao, stali su radovi na Zavali.

Sporne vile, od kojih je dio prodat, stigle su i u sudnice. Posao na završavanju četrdesetak vila nastavili su u oktobru 2011. Udruženje kupaca AMIA i preduzeće Montera.

Bonus video: