Oland izviždan u rodnom gradu Žana Žoresa

Okupljeni građani su počeli da viču i zvižde predsjedniku čim je juče kasno poslije podne stigao u Karmo, izašao iz automobila i krenuo da ih pozdravlja
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2014. 08:22h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izviždan je u Karmou, rodnom mjestu socijalističkog lidera Žana Žoresa, čija se stogodišnjica smrti ove godine obilježava u Francuskoj, prenosi danas francuska štampa.

Okupljeni građani su počeli da viču i zvižde predsjedniku čim je juče kasno poslije podne stigao u Karmo, izašao iz automobila i krenuo da ih pozdravlja.

Građani su prije toga rekli lokalnim novinarima da su nezadovoljni što se na Trgu Žan Žores nalaze jake policijske snage zbog čega im je onemogućeno da dođu do Žoresove statue na trgu i sami polože vijence.

Žan Žores (1859-1914) bio je lider Socijalističke partije i u javnosti označen kao "savjest Evrope". U čuvenoj Drajfusovoj aferi Žores je branio Drajfusa i žestoko napadao klerikalne i monarhističke krugove.

U parlamentu se borio za socijalno zakonodavstvo i zalagao za antiklerikalne mjere i za svetovnu nastavu u školama. Žores je 1904. godine osnovao Imanite, koji je kasnije postao list Komunističke partije. Nastojao je da zbliži i ujedini sve francuske socijaliste i osnovao je Socijalističku ujedinjenu partiju.

Zalagao se protiv izbijanja Prvog svjetskog rata. Ubili su ga nacionalistički fanatici dok je sjedio u jednom restoranu i razgovarao s kolegama. Njegova djela su "Dokazi" (o Drajfusovoj aferi), "Nova armija" i "Socijalistička istorija francuske revolucije".

Bonus video: