Bajden: SAD će pomoći Ukrajini da bude energetski nezavisna od Moskve

Predsjednički izbori planirani za 25. maj "mogli bi da budu najznačajniji izbori u istoriji Ukrajine", rekao je Bajden
8 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2014. 11:07h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden prenio je ukrajinskim političkim vođama da njegova zemlja stoji uz Ukrajinu protiv "ponižavajućih prijetnji", ali ih i pozvao da se bore protiv raširene korpucije u zemlji.

Bajden je vođama različitih političkih partija na sastanku u utorak rekao da se oni suočavaju sa istorijskom šansom da izgrade ujedinjenu Ukrajinu. On ih je takođe ohrabrio "da se bore protiv raka korupcije" unutar vladajućeg sistema.

U razgovoru sa devet parlamentaraca, od kojih će se troje kandidovati za šefa države, Bajden je istakao značaj predstojećih predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Predsjednički izbori planirani za 25. maj "mogli bi da budu najznačajniji izbori u istoriji Ukrajine", rekao je Bajden. Potpredsjednik SAD je imao i odvojene susrete sa ukrajinskim predsjednikom Oleksandrom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom, a kasnije u toku dana bi trebalo da se sastane i s demokratskim aktivistima u Kijevu.

U današnjim razgovorima Bajden je poručio da su SAD spremne da pomognu Ukrajini da postane energetski nezavisna, umjesto da mora da se oslanja na energetsko snabdijevanje iz Rusije. Potpredsjednik SAD u ponedjeljak je počeo dvodnevnu posjetu Ukrajini, kako bi pokazao posvećenost SAD toj zemlji i podstakao hitno sporovođenje međunarodnog sporazuma čiji je cilj ublažavanje tenzija u toj zemlji.

Bonus video: