Oland: Imamo informaciju, ali ne i dokaz da Asad koristi hemijsko oružje

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus istakao je da postoje "indikacije, koje tek treba da budu potvrđene, da je nedavno bilo hemijskih napada"
5 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2014. 16:10h

Francuska posjeduje "informaciju", ali ne i čvrst dokaz da sirijske snage još koriste hemijsko naoružanje, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Imamo nekoliko elemenata informacije, ali ne i dokaz", rekao je Oland medijima, odgovorajući na pitanje da li vladine snage u Siriji i dalje koriste hemijsko oružje.

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus istakao je da postoje "indikacije, koje tek treba da budu potvrđene, da je nedavno bilo hemijskih napada".

Prema njegovim riječima, izvršeni su napadi na sjeveroistoku Sirije nedaleko od granice sa Libanom i mnogo su manje značajni od onih u Damasku od prije nekoliko mjeseci, ali su bili veoma smrtonosni.

Kontradiktorni su izvještaji o jednom od napada izvršenom početkom aprila u gradu Kafr Zita u provinciji Hama u centralnom dijelu Sirije, za koji opozicija i vlasti okrivljuju jedni druge.

Šef međunarodnog tima zaduženog za nadzor procesa razoružanja Zigrid Kag rekao je nešto ranije da je Sirija do sada iznijela ili uništila oko 80 odsto arsenala hemijskog naoružanja.

Kag, koji je specijalni koordinator zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja OPCV, rekao je da, ukoliko se trenutni zamah održi, Sirija će uspjeti da do 27. aprila preda sve prijavljene hemijske agense.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad saglasio se sa SAD i Rusijom da uništi sav arsenal hemijskog oružja nakon što je nekoliko stotina ljudi poginulo u napadu saronom u predgrađu Damaska u avgustu prošle godine.

Bonus video: