U Francuskuj nestalo 2.300 bočica sa virusom SARS

Uprkos tome što su bočice SARS-a bile čuvane u laboratoriji sa maksimalnim obezbjeđenjem, naučnici kažu da uzorci "nemaju infektivni potencijal"
77 pregleda 0 komentar(a)
SARS virus, Foto: Shutterstock
SARS virus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2014. 11:02h

Sa Instituta Paster u Francuskoj početkom sedmice nestalo je više od 2.300 bočica koje sadrže fragmente smrtonosnog virusa SARS.

Prema riječima naučnika ove institucije, nema razloga za brigu.

Uprkos tome što su bočice SARS-a bile čuvane u laboratoriji sa maksimalnim obezbjeđenjem, naučnici kažu da uzorci "nemaju infektivni potencijal".

Nezavisni stručnjaci se slažu sa ovom tvrdnjom i kažu da je rizik od infekcije ravan "nuli", prenosi Nacionalna geografija.

Teški akutni respiratorni sindrom ili SARS je zarazna bolest otkrivena 2002. godine u kineskoj provinciji Guangdong.

Postala je aktuelna početkom 2003. godine kada je veći broj ljudi, i to uglavnom zdravstvenih radnika, obolio u Hong Kongu, Singapuru, Vijetnamu, Tajvanu i Tajlandu.

Do danas je inficitano oko 8.000 ljudi, od kojih je 775 preminulo od posljedica virusa.

SARS se i dalje smatra relativno rijetkom bolešću, vrijeme inkubacije iznosi dva do sedam dana, a simptomi su: iznenadna i brzo rastuća visoka temperatura, upala sluznice ždrijela sa kašljem i promuklošću, otežano disanje, bolovi u mišićima, glavobolja, atipična upala oba plućna krila – rendgenski snimak pluća na početku bolesti pokazuje infiltrate kod skoro 80 odsto bolesnika, i u hematološko-biohemijskim nalazima nema odstupanja od normale.

Sa Instituta Paster poručuju da daju sve od sebe kako bi pronašli kutije sa ovim bočicama.

Bonus video: