Obama oštro kritikovao politiku Rusije

Putin je u telefonskom razgovoru apelovao na Obamu da upotrijebi sve kapacitete američke strane i spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini
12 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.04.2014. 06:57h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su SAD za diplomatsko rješenje krize u Ukrajini, ali je oštro kritikovao Rusiju zbog toga što je napravila poteze koji ne doprinose takvom rješenju.

"Predsjednik je jasno stavio do znanja da je diplomatski put otvoren i da se mi zalažemo za njega, ali potezi Rusije nisu u skladu sa tim niti vode ka tome", izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

"O tome treba da odluče Ukrajinici. Mi smo uvijek podržavali inkluzivni proces i to ćemo činiti i u budućnosti", rekao je zvaničnik.

On je dodao da je telefonski razgovor dvojice predsjednika, koji je opisao kao "iskren i direktan", inicirala ruska strana, navodi Rojters.

Putin je u telefonskom razgovoru apelovao na Obamu da upotrijebi sve kapacitete američke strane i spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopštio je danas Kremlj.

Ruska strana je istakla da su protesti u Donjecku, Lugansku, Harkovu, Slavjansku i drugim gradovina u jugoistočnoj Ukrajini rezultat nespremnosti i nesposobnosti lidera u Kijevu da uzmu u obzir interese Rusa i stanovništva koje govori ruski, naveo je Kremlj, a prenio Itar-Tas s.

Protesti protiv novih samoproglašenih vlasti u Ukrajini, koji su došli na vlast u februaru poslije državnog udara, izbili su na ukrajinskim teritorijama gdje se govori ruski, prije svega u regionima Donjecka, Luganska i Harkova, a demonstranti zahtijevaju referendume o federalizaciji zemlje, dodao je Kremlj.

Putin je Obami, takođe, rekao da su optužbe da se Rusija miješa u stvari u istočnoj Ukrajini "neosnovane", istakao je Kremlj, prenio je AFP.

"Odgovarajući na zabrinutost koju je američki predsjednik izrazio o tzv. ruskom miješanju u pitanja jugoistočne Ukrajine, Putin je rekao da su takve spekulacije zasnovane na neosnovanim informacijama", saopštio je Kremlj.

Bonus video: