Ukrajina počela "specijalnu operaciju"

Timošenko pozvala Ukrajince da zajedno brane zemlju od onoga što ona opisuje kao "rat" koju je pokrenula Rusije s ciljem oduzimanja ukrajinske teritorije
53 pregleda 279 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 17:44h

Ukrajinske oružane snage počele su "specijalnu operaciju" protiv naoružanih separatista na istoku zemlje, objavile su vlasti.

Akcija je, kako prenosi Rojters, počela zauzimanjem jedog vojnog aerodroma koji su držale proruske snage.

Izvještač Rojtersa javio je da se čuje pucnjava na aerodromu u mjestu Kramatorsku, a jedan vojni avion je nisko nadlijetao to područje.

Uočene su i ukrajinske snage kako se iskrcavaju iz helikoptera.

Dopisnik Rojtersa je javio da je nad Kramatorskom vidio četiri vojna helikoptera.

Dva su sletjela i kad su vojnici izašli iz njih, lokalno stanovništvo na barikadama je vikalo: "Stidite se! Vratite se kući!"

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov je objavio da je počela vojna operacija radi izbacivanja proruskih separatista iz zgrada državne uprave koje su posljednjih dana zauzeli u 10-ak gradova na istoku zemlje.

Turčinov je izdao saopštenje u kojem se navodi da je Ukrajina zauzela aerodrom u Kramatorsku, a državna služba bezbjednosti je objavila da je u toku "protivteroristička operacija" u gradu Slavjansku.

Rojters navodi i da ima izvještaja o žrtvama, kao posljedica onoga što se opisuje kao borba, ali detalja još nema.

Ranije je Ministarstvo obrane saopštilo je da je pokrenula "specijalnu operaciju" protiv proruskih separatista koji su od subote okupirali više adminstrativnih zgrada na istoku Ukrajine.

Ruska agencija Interfax citira vođu proruske Donbas dobrovoljačke grupe, Sergeja Spatakova, koji kaže da su dva člana njegove grupe ranjena.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da Ujedinjene nacije osude "anti-ustavne" vojne operacije ukrajinske vojske protiv proruskih demonstranata.

"Rusija očekuje da UN i međunarodna zajednica jasno osude akcije" Ukrajine koja je, kako je rekao Putin, značajno pogoršala krizu u toj zemlji, navodi se u saopštenju Kremlja.

Timošenko poziva Ukrajince da zajedno brane zemlju

Julija Timošenko pozvala je Ukrajince da zajedno brane zemlju od onoga što ona opisuje kao "rat" koju je pokrenula Rusije s ciljem oduzimanja ukrajinske teritorije.

Bivša premijerka i kandidat na prijevremenim predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca Timošenko je to izjavila ukrajinskom servisu RSE u Kijevu.

"Ono što se danas događa na istoku i jugu Ukrajine nije samo agresija, ni samo teroristički akt Rusije protiv regija Ukrajine", rekla je ona, i dodala "sigurna sam da to mora biti definisano pravom riječju. Rat, koji je pokrenula Ruska Federacije protiv Ukrajine, a koji ima za cilj oduzimanje teritorije Ukrajine", rekla je bivša premijerka.

Timošenko je pozvala vlasti da "odmah objave vanredno stanje" u ukrajinskim istočnim regijama, gdje su promoskovski demonstranti oduzeli vladine zgrade i sjedište službi sigurnosti u oko 10 gradova i mjesta, prenosi radio Slobodna Evropa.

Timošenko podržava stvaranje " brigada za teritorijalnu samoobranu " u Zaporižnjiskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Hrakovu.

Prvi bataljon Nacionalne garde poslat na istok

Prvi bataljon ukrajinske Nacionalne garde poslat je na "front" na istoku zemlje, kazao je danas sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Andrij Parubij.

Bataljon je formiran od dobrovoljaca iz jedinica za samoodbranu Majdana, kijevskog trga gdje su počeli protesti u kojima je u februaru svrgnut proruski režim predsjednika Viktora Janukovicca, napisao je Parubij na svom nalogu na Fejsbuku.

"Vojnici su veoma borbeni i spremni da brane Ukrajinu. Situacija nije jednostavna", dodao je Parubij.

Kako prenosi AFP, kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga već je krenula ka istoku Ukrajine. Kolona je uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku, gdje takođe proruski demonstranti drže u blokadi vladinu zgradu.

U koloni se nalazi 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica. Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara sjeverno od Slavjanska.

Najmanje 10 ljudi "uništeno" je na jednom kontrolnom punktu koje su pristalice federalizacije Ukrajine podigle u oblasti Donjecka, izjavila je poslanica ukrajinske Otadžbinske partije Lesja Orobec, javljaju ukrajinske novinske agencije.

Turčinov: Cilj je zaštita građana

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov objavio da je pokrenuta akcija protiv separatističkih snaga u Donjecku, u istočnoj Ukrajini.

"Anti-teroristička operacija je počela u noći između ponedjeljka i utorka", kazao je Turčinov, navevši da je cilj da se zaštite građani Ukrajine.

Turčinov je danas optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima".

On je juče potpisao ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje.

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

On je zatražio i razmještanje mirovnih trupa Ujedinjenih nacija na istoku Ukrajine.

Rasmusen opet pozvao Rusiju da se povuče sa granice

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen pozvao je danas Rusiju da smiri ukrajinsku krizu tako što će povuchi vojsku s granice sa Ukrajinom. Po dolasku u Luksemburg, na sastanak ministara odbrane Evropske unije, Rasmusen je rekao da je "veoma zabrinut posljednjim razvojem događaja u Ukrajini, daljim nasiljem malih grupa separatista i vojnim pritiskom Rusije na ukrajinskoj granici".

"Pozivam Rusiju da utiče na smanjenje tenzija u krizi, da povuče svoje snage sa granice kako bi prestala destabilizacija Ukrajine i da pokaže da ne podržava nasilne akcije proruskih separatista", rekao je generalni sekretar NATO. Rasmusen je kazao da "Rusija mora da prestane da bude dio problema i da počne da učestvuje u rješavanju".

Gomilanje tenkova na istoku

Iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike, javio je jutros Radio Glas Rusije.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se posljednjih dana.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

NATO je prije nekoliko dana objavio snimke gdje se vide ruske trupe na granici sa Ukrajinom, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da se one povlače.

Galerija

Bonus video: