Jacenjuk smiruje istok Ukrajine: Regionima dati veća ovlašćenja

On se sastao sa zvaničnicima u Donjecku, gde su proruski separatisti od nedjelje zauzeli regionalnu upravnu zgradu i traže održvanje referenduma
1 komentar(a)
Arsenij Jacenjuk, Foto: Beta/AP
Arsenij Jacenjuk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2014. 10:58h

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk posjetio je danas nemirni istok zemlje gdje je nastojao da uvjeri prorusko stanovništvo da se zalaže za davanje većih ovlašćenja toj oblasti.

Jacenjuk se sastao sa zvaničnicima u Donjecku, gde su proruski separatisti od nedjelje zauzeli regionalnu upravnu zgradu i traže održvanje referenduma o samostalnosti te oblasti koji bi mogao da bude uvod u traženje njenog pripajanja Rusiji, poput nedavne odluke Krima.

Na sastanku nisu bili prisutni predstavnici separatista.

Donjeck i drugi gradovi u istočnom delu Ukrajine su bili baza za proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča svrgnutog u februaru posle višemjesečnih protesta.

Prošlog mjeseca poluostrvo Krim je na referendumu izglasao da se odvoja od Ukrajine i pripojen je Rusiji, što je izazvalo tenzije izmedju Rusije i zapadnih zemalja, i strahovanja novih vlasti u Kijevu da Rusija ima slične planove i za djelove Ukrajine gde živi brojno rusko stanovnisstvo, na istoku zemlje.

Jacenjuk je rekao na sastanku da veća ovlašćenja treba da budu prenijeta na regionalne vlasti i da vlasti u Kijevu ne namjeravaju da diraju zakone koji daju zvanični status drugim jezicima osim ukrajinskog, kao na primjer ruskom.

"Niko neće ni pod kojim izgovorom ograničiti upotrebu široko korišćenog jezika", rekao je Jacenjuk.

Ipak prva odluka Parlamenta u Kijevu poslije rušenja proruskog predsjeednika Janukoviča bila je ukidanje zakona iz 2012. o manjinskim jezicima.

Prelazni predsjednik nije potpisao tu odluku ali takvo glasanje je ostavilo traga, posebno u oblastima gdje se govori ruski na istoku i jugu Ukrajine. Separatisti, koje podržava Moskva, traže federalizaciju Ukrajine, što kijevske vlasti odbijaju smatrajući da se time otvaraju vrata za buduće komadanje zemlje.

Bonus video: